UFO-jakt med ny radar

TRONDHEIM (Dagbladet): UFO-forskerne trapper opp virksomheten i Hessdalen, nord for Røros. Med ny radar og flere kameraer håper forskere å finne svaret på det mystiske fenomenet i bygda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten hver dag er det merkelige ting å se i Hessdalen - bygda som tiltrekker seg UFO-interesserte fra hele verden.

Her er verdens første målestasjon for ukjente lysfenomener. De siste årene har de datastyrte kameraene fotografert hundrevis av mystiske lysglimt over dalføret.

Sist helg fikk UFO-stasjonen opprustning, skriver avisa Arbeidets Rett.

- Vi monterte utstyret, men ble ikke helt ferdige med jobben, så det er ikke kommet i drift, sier lederen for «Project Hessdalen», Erling Strand, til Dagbladet.

Radar og kameraer

Hessdalenprosjektet har satt opp ei ni meter høy mast ved målestasjonen. I toppen står en radar og to nye kameraer: et fargekamera med zoom, og et annet kamera som er koblet sammen med et nytt kamera som er plassert 150 meter vekk fra målestasjonen.

- Med et slikt tokamerasystem kan vi med enkel geometri måle avstanden til objektet som filmes, og vi kan se om lyskilden gir refleksjon på radaren. At vi kan få nærbilder av lyskilden og måle avstanden innebærer en solid forbedring av målestasjonen. Vi kan samle inn flere og bedre data, utdyper Strand for Arbeidets Rett.

Internettsida hessdalen.org har 400- 500 treff i timen. Bare fjorten prosent av trafikken er fra Norge, skriver lokalavisa på Røros.

UFO-JEGER: Student Jens Christian Skibakk (til venstre) og Erling Strand monterer den nye UFO-radaren i Hessdalen.
UFO-RKLARLIG: Her er noen av de mange mystiske, lysende gjenstandene som har fløyet over Hessdalen de siste årene.