Ufødt med 4,5 i promille

Den ufødte gutten hadde promille på 4,5. Mora var så full at hun brøt sammen foran en polsk spritbutikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRAKOW (Dagbladet): Den 24 år gamle Alexandra W. var høygravid, da hun onsdag i forrige uke kom ravende inn i en spritbutikk i Tomaszow Mazowiecki sør for Warszawa. 

Selv om kvinnen allerede var sterkt påvirket, fikk hun kjøpe ei flaske vodka.  Det varte imidlertid ikke lenge før hun falt sammen og ble liggende. 

Siden Alexandra W. var gravid i 37.uke, ringte vitner sporenstreks etter ambulanse.  

Keisersnitt På sykehuset i Lodz ble det konstatert at Alexandra W. hadde drukket så mye vodka at promillen hadde nådd 2,6. 

Langt verre sto det imidlertid til med det ufødte barnet, som fikk målt 4,5 promille alkohol i blodet.

- Den lille guttens tilstand ble vurdert som livstruende. Derfor valgte legene hurtig å foreta et keisersnitt, opplyser direktør Zbigniew Jankowski på universitetssykehuset i Lodz. Babyen var alkolpåvirket i tre døgn etter fødselen.
 
Husbråk I første politiavhør på sykehuset fortalte Alexandra W. at hun hadde gått til venner og drukket sprit, etter en heftig krangel med sine 22 år gamle samboer. Det er kjent i hjemmemiljøet at kvinnen i flere år har hatt alkoholproblemer.

Hun skal flere ganger den siste tida ha ringt politiet på grunn av husbråk - men når ordensmaktens folk dukket opp, benektet hun på det sterkeste å ha blitt utsatt for vold fra kjæresten.  

Alvorlige skader Direktør Jankowski bekrefter overfor det polske nyhetsbyrået PAP at barnets tilstand var livstruende i mange døgn etter keisersnittet, men kunne i helga rapportere at tilstanden nå er sterkt forbedret og at legene går ut fra at gutten kommer til å overleve - selv om han var utsatt for morens alkoholisme gjennom hele svangerskapet. 

Legene var i første omgang redde for at både lever og nyrer var påført så omfattende skader at det ikke ville være mulig å redde barnets liv.
 
Risikerer fengsel Politiadvokat Joanna Kacka i Lodz opplyser at Alexandra W. er siktet for grov legemsbeskadigelse, noe som i dette tilfellet kan gi fem års fengsel. 

Siden hun fortsatt blir behandlet på sykehuset hvor sønnen ligger, har påtalemakta foreløpig ikke tatt stilling til om hun skal framstilles for varetektsfengsling. 

Ansvaret for guttungen, som veide 2200 gram da han kom til verden, blir etter alle solemerker overtatt av barnevernet i moras hjemkommune. 

Flere medier melder i dag at den 24 år gamle kvinnen nå fratas foreldremyndigheten, men at hun i en forsøksfase får forsøke - under oppsyn - å ta seg av barnet sitt.