Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ufør bestemor (66) vil i fengsel

-Jeg ville bare prøve fiskestanga, og plutselig satt en svær laks på kroken! forteller Gaia Mathisen fra Varangerbotn i Finnmark til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun tenkte ikke over at elvefisket krever fiskekort. Bare minutter etter at hun var kommet hjem, banket det på døra.

-Der sto to politimenn i full mundur, med stjerner og striper og alt som hører med. Ei nabokjerring spurte om de hadde revolver også, hvem vet. De tok nå med seg både laksen og fiskestanga, og jeg får visst ei bot i tillegg. Jeg ba dem regne ut hvor mange uker eller måneder jeg må sitte i fengsel, for jeg har ikke råd til å betale noen bot, sier den uføretrygdete bestemora.

To halte bestemødre

Ved ettertanke vet hun jo at det ikke er bare å hive ut sluken i elva og håpe på fangst. Men weekenden var fin i Finnmark, og hun fikk en innskytelse om å prøve fiskestanga.

-Problemet er at snøret har viklet seg fast. I stedet for å tulle og vase her utenfor huset, var det bedre å løse floken ved elvekanten. Vet du, på andre kastet var det fast fisk. Å herregud, det var et himlanes liv å få den på land, forteller Gaia Mathisen.

Hun er svært dårlig til beins etter to hofteoperasjoner. Hun har kappet av en skistav som fungerer som støtte når hun går.

-Da jeg fikk napp, ropte jeg til ei nabodame som er like dårlig til fots. Det må ha vært et utrolig syn, to gamle kjerringer, halte og skeive, som kjempet med en laks på kroken, humrer hun.

Misunnelig nabo

Fisken veide vel åtte kilo. Gaia Mathisen viste fangsten til en nabomann, og mener det var en tabbe.

-Han sitter visst i noe elveoppsyn eller hva det heter, og ble vel litt misunnelig. Så han koplet nok inn politiet. Jeg fikk en morsom opplevelse, politiet fikk fiskestanga og laksen, flirer bestemora.

-Men politiet krever nok at du betaler bota, de vil ikke akseptere soning i fengsel for sånt?

-Du må vel skjønne at jeg heller vil i fengsel. Jeg har god tid, men lite penger. Og du får vel lengre straff for å fiske en laks enn å slå ned en mann i dette landet. Jeg har svarten meg bodd her i over 30 år. En gang før har jeg fått en laks i elva. Er man kjeltring så er man kjeltring. Så jeg har gitt politiet beskjed om å regne ut hvor lenge jeg skal sone, sier Gaia Mathisen.

-Det var vel litt ubetenksomt å fiske uten fiskekort?

-Jada jada, men fiskesesongen er knapt begynt her i nord. Jeg trodde ikke det krevdes fiskekort så tidlig. Og så skulle jeg bare løse den floken på snøret, og ante jo ikke at jeg skulle fast fisk på andre kastet. Nå har vi i hvert fall noe å flire av i godt lag, sier den munnrappe finnmarkskvinnen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling