Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ufør fordi han leser for dårlig

Jon Erik Wiger (45) har lese- og skrivevansker og er derfor hundre prosent uføretrygdet. Han er ikke alene. Skoletaperne utgjør 30 prosent av de uføretrygdede her i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hatt over 20 ulike jobber, men det skjærer seg før eller seinere. Jeg klarer jo ikke å lese de enkleste bruksanvisninger eller veibeskrivelser, sier Jon Erik Wiger.

Han er ufør fordi han har dysleksi. På sin første jobb forsøkte han å skjule handikapet sitt. Han var lagergutt, og alt gikk fint helt til han en dag fikk en lapp med navnet på varer som skulle hentes på lageret. Han kom tilbake med feil varer og fikk sparken. Seinere har Jon Erik forsøkt seg som drosjesjåfør, reinholdsarbeider og maler. Men overalt møter han kravet om å kunne lese.

- Gang på gang får jeg demonstrert for meg selv at jeg ikke duger. Det gjør noe med selvtilliten, sier Jon Erik.

Pedagogisk incest

En av tre uføretrygdede har lese- og skrivevansker, viser en rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet.

I trygdestatistikken er de oppført med fysiske eller psykiske lidelser, men på attføringsbedrifter viser det seg at grunnen til at de ikke makter å jobbe, er sviktende leseferdigheter.

- Skolen bedriver pedagogisk incest, sier spesialpedagog Hans Lund.

Lund underviser i lesetrening for trygdede. Han har opprettet læringssentre over hele landet, og målet er å hjelpe voksne med lærevansker inn i arbeidslivet.

- En må kunne lese for å fungere i arbeidslivet. Men mange av de uføretrygdede jeg møter, har så dårlig selvtillit at jeg må bruke de første timene på å overbevise dem om at de ikke er idioter, sier Lund.

Høyt lesekrav

- Vi lever i et leseintensivt samfunn, og det er helt klart at de som er svake på skolen, ofte taper i arbeidslivet, sier Egil Gabrielsen ved Senter for leseforsking.

Når kravene til lesing heves, ekskluderes de svake. Tidligere kunne en være snekker uten å kunne lese, nå må alle yrkesgrupper ha en viss kompetanse på dette området.

Undersøkelsen viser at de fleste funksjonelle analfabeter her i landet er utenfor arbeidsmarkedet. Enten som arbeidsledige eller uføre.

Vil mer

Jon Erik Wiger har ikke gitt opp. I jula klarte han for første gang å lese en avisartikkel. Han er på attføring og jobber med et spesielt leseprogram på data. Målet er å kunne lese ei bok, ei kort bok til å begynne med. Drømmen er å kunne står foran andre med dysleksi og si at det går an.

- Vi kan klare det, skjønner du. Selv om samfunnet og vi selv, mange ganger tror vi er tjukke i huet, sier Jon Erik.

TRENER: Jon Erik Wiger (45) og Terje Christian Orvøy (31) får opplæring i å lese på data av spesialpedagog Hans Lund (t.v).
Hele Norges coronakart