Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uføre Kjell Gunnar anklaget for norgesrekord i medlemsjuks

- Jeg bruker mellom fem og ti timer i uka på SOS Rasisme, hevder Kjell Gunnar Larsen, som har de fleste ansvarsfulle jobbene i organisasjonen.

DEN MEKTIGE MANNEN: Kjell Gunnar Larsen (55) møter for SOS Rasisme i  Haugaland tingrett. Her møter han alene, uten støtte fra ett eneste av 40 000 medlemmene han har hevdet SOS Rasisme har.  Foto: Jacques Hvistendahl
DEN MEKTIGE MANNEN: Kjell Gunnar Larsen (55) møter for SOS Rasisme i Haugaland tingrett. Her møter han alene, uten støtte fra ett eneste av 40 000 medlemmene han har hevdet SOS Rasisme har. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): SOS Rasismes sterke mann gjennom 18 år, Kjell Gunnar Larsen, holder et solid grep om flere av de mest sentrale posisjonene i organisasjonen som hevder å ha cirka 40 000 medlemmer:

Kjell Gunnar Larsen er blant annet:
• Daglig leder
• Ansatt som hovedkasserer (20 prosents stilling)
• Landsstyremedlem
• Leder av økonomiutvalget
• Leder av Haugesund SOS Rasisme
• Leder av Rogaland SOS Rasisme
• Daglig leder og styreleder i Aktivisteiendom AS
• Revisor for flere lokallag

Ingen i SOS Rasisme har flere sentrale posisjoner enn 55-åringen fra Haugesund. I tillegg er han nestleder i det kommunistiske mikropartiet Tjen Folket, som har plassert en rekke av sine sentrale folk i ledende verv og betalte stillinger i SOS Rasisme.

ALDRI FØR - Jeg har aldri før sett noen få til så mye på fem til ti timer i uka. Han må være utrolig effektiv, sa assisterende generalsekretær i LNU, Synnøve Seljeflot, i sin vitneforklaring. Foto: Jacques Hvistendahl
ALDRI FØR - Jeg har aldri før sett noen få til så mye på fem til ti timer i uka. Han må være utrolig effektiv, sa assisterende generalsekretær i LNU, Synnøve Seljeflot, i sin vitneforklaring. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Som valgkomitéleder har Larsen en rekke ganger, og med stor suksess, fått valgt seg selv og flere sentrale medlemmer av Tjen Folket inn i viktige posisjoner i SOS Rasisme. Mange har også blitt ansatt og innehatt de best betalte stillingene over lang tid.

En av de viktigste anklagene mot SOS Rasisme i rettssaken som nå pågår i Haugesund, er mangelen på demokrati i organisasjonen, og at dette bryter med kriteriene for støtten som er gitt.

Eiendomsinvestor Larsen og SOS Rasisme er midtpunktet i det som så langt ligger an til å bli norgeshistoriens klart største sak om medlemsjuks. Støttegiveren som har saksøkt SOS Rasisme, LNU, mener maksimum ti prosent av personene i medlemslistene er tellende medlemmer.

I listene Dagbladet har gått gjennom, er det flere eksempler på dobbeltføring av medlemmer, falske identiteter og manglende kontingenter (se faktaboks).

Som styreleder i SOS Rasismes heleide pengebinge Aktivisteiendom AS har Larsen investert nærmere sju millioner kroner i eiendom. Støttegivere mener pengene skulle gått til lokalt antirasistisk arbeid.

Ti timer I Haugaland tingrett spurte Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner forrige uke hvordan det er mulig for en uførepensjonist å løse alle disse oppgavene i en så stor organisasjon.

- Jeg bruker mellom fem og ti timer i uka på mitt arbeid i SOS Rasisme, hevdet Larsen under ed i sin vitneforklaring tirsdag.

Sammen med leder Trond Thorbjørnsen og en rekke andre tillitsvalgte har han satt sin signatur på dokumenter der de går god for rekordhøye medlemstall. Deretter har de utløst millionstøtte fra myndigheter og støttegivere de siste åra.

Arbeidsufør Larsen jobbet flere år ved Hydro Aluminium på Karmøy, der han også var fagforeningsleder. 55-åringen har til Dagbladet opplyst at en ryggskade har gjort ham rundt 78 prosent arbeidsufør. Han kan derfor ikke ha en større stillingsprosent enn rundt 22 prosent.

Larsen var lenge en kjent profil i Arbeidernes kommunistiske parti (AKP). Da AKP forlot den Stalin og Mao-vennlige linja, var Larsen sentral i å starte utbryterpartiet Tjen Folket, hvor han i dag er nestleder. I et internt foredrag fra Tjen Folket, som Dagbladet har avslørt, forklares det hvordan SOS Rasisme, omtalt som «Honning», brukes som front for mikropartiet.

VITNER IKKE: SOS Rasismes leder, Trond Thorbjørnsen, er ikke ført som vitne av SOS Rasisme, til tross for at han også har underskrevet flere av dokumentene som står sentralt i saken. Foto: SOS Rasisme
VITNER IKKE: SOS Rasismes leder, Trond Thorbjørnsen, er ikke ført som vitne av SOS Rasisme, til tross for at han også har underskrevet flere av dokumentene som står sentralt i saken. Foto: SOS Rasisme Vis mer

Som Dagbladet har avslørt, går Larsen under dekknavnet «Joe» i partiet, som er preget av hemmelighold, dekknavn og en forkjærlighet for graffiti.

Leder fra en stol Larsen leder også det klart største lokallaget, Haugesund SOS Rasisme. Lokallaget hevdet i 2009 å ha 9500 medlemmer, i en by med rundt 30 000 innbyggere. «Haugesund-medlemmene» har effektivt sikret Larsens eget lokallag millioninntekter og stor makt internt. Han er også nestleder i lokallagene Flagg og Jobbservice i Haugesund.

- De fleste oppgavene får jeg løst fra stolen min hjemme, sa Larsen i sin vitneforklaring.

Pengemaskinen SOS Rasismes omsetting har ligget rundt 10 millioner kroner i året. Som hovedkasserer og leder av økonomiutvalget må Larsen selv gjennom året forholde seg til pengefordeling mellom 278 lokallag, reisedekning for aktivister og lønnsutgifter til flere ansatte.

- Jeg har aldri før sett noen få til så mye på fem til ti timer i uka. Han må være utrolig effektiv, sa assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot i sin vitneforklaring onsdag.

SOLID MEDLEMSVEKST: SOS Rasisme har nesten vokst inn i himmelen, mens andre organisasjoner ikke har vært velsignet med samme vekst oppslutning de siste årene. Det har også sikret SOS Rasisme rekordstøtte blant organisasjonene.
SOLID MEDLEMSVEKST: SOS Rasisme har nesten vokst inn i himmelen, mens andre organisasjoner ikke har vært velsignet med samme vekst oppslutning de siste årene. Det har også sikret SOS Rasisme rekordstøtte blant organisasjonene. Vis mer

Det begynner å bli hett rundt Larsen og SOS Rasismes øvrige topper. LNU vil ha pengene sine tilbake. Det samme ønsker en hel rekke andre offentlige bidragsytere som har oppdaget at de kan ha blitt lurt i en årrekke.

Larsen har etter gjentatte forespørsler ikke ønsket å kommentere saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!