Uføre Lars Ove (56) nektes uførepensjon

Hjerteoperert to ganger, men Nav mener han ikke har gjort nok for å komme seg tilbake i jobb.

KLAR TIL KAMP: Lars Ove Hovlid kjemper mot NAV, han er klart for å gå til Trygderetten dersom han ikke får penegen han har krav på. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KLAR TIL KAMP: Lars Ove Hovlid kjemper mot NAV, han er klart for å gå til Trygderetten dersom han ikke får penegen han har krav på. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Det er jo helt absurd at en saksbehandler uten medisinsk erfaring skal overprøve legens klare konklusjon, sier 56-åringen oppgitt.

I snart tre år har han slåss mot byråkratiet i Nav-systemet for å få de pengene han har krav på.

- Etter at sykepengene tok slutt, har jeg levd på sparepenger og min kones inntekt. Heldigvis hadde vi spart opp en del til pensjon og hadde en slump penger etter hussalg. Jeg fikk også innvilget uførepensjon av Statens Pensjonskasse, sier han.

I 2006 fikk Hovlid akutt hjerteinfarkt to ganger, og ble bypassoperert i februar samme år. Under det andre inngrepet fikk han lagt inn en såkalt stent, et rør inn i en blodåre. Alt gikk bra og Hovlid gikk tilbake til jobben som tekniker i Statkraft i Tyssedal i august.

Mye smerter Han slet fremdeles med smerter, men regnet med at dette kom til å gå over etter hvert.

- Da jeg fortsatt hadde vondt fire år etterpå, tok jeg røntgen som påviste arrdannelse inne i brysthulen. Hjertelegen forklarte at dette var smerter jeg måtte slite med resten av livet. Det var tidligere forsøkt med operasjon i slike tilfeller, men over 90 prosent av disse var mislykket. Flere var til og med blitt verre etter slike inngrep, sier 56-åringen.

Han var langt nede i en periode etter å ha fått beskjed om at han aldri kom til å bli kvitt plagene. Fastlegen konkluderte med at han ikke er i stand til å klare noe form for arbeid igjen.

- Det er ikke mulig å kombinere en ansvarsfull jobb med å gå rundt og være sliten hele dagen.  I tillegg til at jeg har mye smerter, blir jeg ofte kvalm og uvel, og kan derfor ikke leve etter klokka, sier Hovlid.

Fastlegen søkte om uførepensjon på hans vegne, men Hovlid ble ikke opplyst om en vesentlig ting - han måtte også selv sende inn en søknad til Nav på egen hånd.

- Jeg fikk arbeidsavklaringspenger noen måneder, men så tok dette slutt uten noen form for begrunnelse. Da jeg søkte om arbeidsavklaringspenger igjen, kom det en e-post fra NAV om at jeg ikke fikk penger så lenge jeg søkte om uførepensjon, sier han.

Avslo kravet Men Nav avslo kravet om uførepensjon. Årsak: Han hadde ikke fått behandling for depresjon.

- Jeg nevnte for Nav at jeg var lei meg fordi jeg ikke kunne jobbe lenger, men det var jo ikke derfor jeg søkte om uførepensjon. Jeg søkte jo nettopp fordi jeg var plaget av smerter. Hvordan kunne de konkludere med at jeg var deprimert? Dette var jo bare grepet ut av lufta, sier han.

Da avslaget kom, søkte kona om forsørgerbidrag, men fikk avslag fordi Hovlid «hadde krav på arbeidsavklaringspenger».

- Da begynte runddansen. Jeg påklaget avslaget i august i fjor, og fikk beskjed om at saksbehandlingen ville ta ti uker. Først i juli i år - nesten ett år seinere - fikk jeg svar: nytt avslag.

Ikke nok behandling Denne gangen var avslaget begrunnet i at han ikke i tilstrekkelig grad har forsøkt individuelle arbeidsrettede tiltak.

- Dette er ikke riktig. Jeg forsøkte i samarbeid med arbeidsgiver å tilrettelegge arbeidsforholdene med aktiv sykmelding, men dette viste seg umulig så lenge jeg hadde en jobb der jeg måtte gå vakter, sier Hovlid.

I tillegg mener Nav at han ikke har gjennomgått nok behandling.

- Jeg var til behandling hos smerteklinikk uten at det ga resultater. Den eneste behandlingen jeg mottar nå er i form av smertestillende medikamenter. Dette gjør jeg for å holde hjertesykdommen på avstand, sier 56-åringen.

Går rettens vei Ifølge Trygdeloven er smerter som varer i sju år etter operasjon å anse som varig.

 

- I februar var det sju år siden jeg ble operert. Men dette har ikke NAV tatt til følge, sier Hovlid.

Advokaten hans har påklaget avslaget fra Navs klageinstans. Fører ikke dette fram denne gangen heller, er neste skritt Trygderetten.

- Jeg har ikke tenkt å gi meg. Jeg trodde i min naivitet at Nav var til for å hjelpe sånne som meg. Men jeg føler i stedet at de er motstanderen min. Det tar på å kjempe mot Storebror hele tida. Jeg får ikke ro, sier han.