- Uføre ranes

Mange uføre risikerer at renteinntektene deres går til staten. Dermed får de liten hjelp av erstatningsoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personer som blir uføre etter for eksempel en trafikkulykke, får ofte utbetalt en erstatning som de skal tære på over et langt liv.

Mange setter pengene i banken for å gjøre bruk av årlige renteinntekter. Men de færreste vet at staten i mange tilfeller forsyner seg av hele renteinntekten!

Det gjelder særlig unge uføre og andre med lav uførepensjon fra staten.

- Fullstendig grotesk. Intensjonen er jo at de uføre skal kunne leve av rentene fra erstatningen, sier professor Terje Hansen ved Norges Handelshøyskole og kaller det et skatteran.

Skatteamnesti

Bakgrunnen er den såkalte skattebegrensningsregelen som Dagbladet omtalte sist onsdag. Kort fortalt betyr det at alders- og uførepensjonister slipper skatt hvis de har under 112100 kroner i pensjon. Men tjener du ei krone mer, må du «tilbakebetale» denne skattefordelen via en svært høy marginalskatt. Det betyr blant annet 55 prosent skatt på bankrenter. Og ikke nok med det: Har du formue over 200000 kroner, plusses 2 prosent av den overskytende formuen på inntekten din (se regnestykke). Legg til ordinær formuesskatt, og staten tar i praksis hele avkastningen på bankinnskuddet.

Hansen tror ikke uførepensjonistene er klar over problematikken:

- Hadde de visst hvor hardt bankinnskudd blir beskattet, hadde de nok plassert erstatningsbeløpet på en annen måte, sier han.

Ukjent regel

Det er særlig unge uføre som rammes av denne regelen. Unge under 26 år som ble uføre før de begynte i arbeidslivet, får bare rundt 135000 kroner i årlig uførepensjon og havner dermed innenfor skattebegrensningsregelen. Både Skattedirektoratet og Finansdepartementet bekrefter praksisen. Men du kan ikke lese ut fra skatteoppgjøret hvor hardt bankrentene er blitt beskattet.

Dagbladet har de siste dagene vært i kontakt med flere erstatningsadvokater som var ukjente med at skatteloven kunne få slike konsekvenser for unge uføre.

- Vi er svært overrasket over at skattereglene kan slå ut på denne måten, sier rådgiver Tom Eitvet Landsforeningen for Trafikkskadde.