Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uføretrygdet spåkone dro inn flere hundre tusen - det sa hun ikke til Nav

Nå er hun dømt for trygdebedrageri.

<b>DØMT: </b>Dette er trygdebedrageri, mente retten, og dømte kvinnen. Foto: Øistein Norum Monsen
DØMT: Dette er trygdebedrageri, mente retten, og dømte kvinnen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 73 år gammel kvinne fra Telemark ble nylig dømt for trygdebedrageri i Agder lagmannsrett.

Samtidig som hun var uføretrygdet og mottok penger fra Nav, tjente kvinnen penger på å tilby spåtjenester over telefonen.

Hun unnlot å opplyse Nav og Skatteetaten om spåkone-inntektene, og skal ifølge dommen ha fått feilaktige utbetalinger fra Nav på nesten 1 million kroner i mellom 2004 og 2010.

Spåkona nektet straffskyld under rettsaken.

- Min klient står fast ved at hun ikke har mottatt svart betaling. Hun er nå svært medtatt som følge av dommen, sier kvinnens advokat, Morten Nikolai Wexels, til Dagbladet.

Saken mot spåkona er en del av en større sak som ble rullet opp sent i 2011, skriver Telemarkavisa som først omtalte saken.

Fikk lønn kontant

73-åringen tok betalt 7 kroner per minutt for sine spåkonetjenester i store deler av den aktuelle tidsperioden. Ifølge politiets beregninger tjente kvinnen til sammen drøye 1,9 millioner kroner i perioden 2004 til 2010.

Utbetalingene skal i hovedsak ha blitt utført kontant. Politiet tok beslag i flere utbetalingsanvisninger for spåtjenesten hvor navnet til den domfelte sto etterfulgt av «25 773 Kontant».

I retten opplyste 73-åringen at hun tjente 5000 kroner i måneden ti måneder i året på spåtjenesten. Hun fortalte også at skattekravet er betalt.

Vurderer anke

En enstemmig lagmannsrett dømte kvinnen til ett år og seks måneders ubetinget fengsel. Hun må i tillegg tilbakebetale 993.994 kroner til NAV, men ble frifunnet for å betale saksomkostninger.

Saken var oppe har tidligere vært oppe i Larvik tingrett, men ble anket til lagmannsretten. Kvinnens advokat opplyser om at de vurderer å anke dommen nok en gang.

- Videre kan det være aktuelt å begjære ytterlige etterforskningsskritt for gjenåpning av saken, sier Wexels.

Ifølge Telemarksavisa, driver 73-åring fortsatt med spåtjenester.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!