Uføretrygdet ungdom får ikke jobb

Tusenvis av uføretrygdede ungdommer holdes utenfor arbeidsmarkedet, selv om de vil jobbe. De siste fem årene har antall nye uføretrygdede mellom 16 og 24 år økt med sytti prosent. Den skjulte arbeidsledigheten er enorm, mener Norges Handikapforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- En del av disse ungdommene blir pensjonister før de har hatt noen form for jobb, og er rett og slett uønsket i arbeidsmarkedet, sier professor Tor Bjerkedal. Han har forsket på uføretrygdede ungdommer, og mener arbeidsmarkedet må ta hovedansvaret for at tallet på uføretrygdede ungdommer øker.

3000 lever på trygd

Over 3000 ungdommer i alderen 16 til 24 år har trygd som hovedinntektskilde, viser tall fra Rikstrygdeverket. Over halvparten er uføre på grunn av sinnslidelser. - Svært mange kan klare en rekke arbeidsoppgaver, i stedet kjøres de inn på en endestasjon der avmakt og mangel på initiativ blir resultatet. Arbeidsplassene har stadig færre manuelle oppgaver, og det stilles høyere krav til utdanning. Dermed faller mange ungdommer utenfor.

Ifølge Bjerkedal er det ikke vilje verken i det offentlige, trygdevesenet, arbeidsmarkedsetaten eller det private næringsliv til å få disse ungdommene i arbeid.

Vil jobbe

- Det er altfor enkelt å gi unge mennesker uføretrygd, mener generalsekretær i Norges Handikapforbund Lars Ødegård. 70 prosent av Handikapforbundets medlemmer under 40 år vil bytte ut trygdetilværelsen med arbeid. Mange funksjonshemmede er ressurssterke mennesker med høyere utdanning, men ifølge Handikapforbundet legges det ikke til rette for at funksjonshemmede skal kunne delta i arbeidslivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer