- Uførhet går i arv

Også manglende arbeidsevne synes å gå i arv fra foreldre til barn, viser ny forskning.

FEMDOBBELT: Overlege Hans Magne Gravseth hevder det er omtrent fem ganger så stor risiko for tidlig uførepensjonering for en som ikke fullfører videregående skole sammenlignet med dem som har fullført videregående ved 20 års alder. Foto: STAMI
FEMDOBBELT: Overlege Hans Magne Gravseth hevder det er omtrent fem ganger så stor risiko for tidlig uførepensjonering for en som ikke fullfører videregående skole sammenlignet med dem som har fullført videregående ved 20 års alder. Foto: STAMI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Risikoen for å bli ufør er større blant lavt utdannede, og manglende arbeidsevne synes å gå i arv fra foreldre til barn.

Det er blant konklusjonene til overlege Hans Magne Gravseth ved Statens arbeidsmiljøinstitutt. Han har forsket på forholdet mellom sosial klasse og uførhet blant nordmenn født i perioden 1967-76, og sammenhengen synes klar.

- Det er omtrent fem ganger så stor risiko for tidlig uførepensjonering for en som ikke fullfører videregående skole sammenlignet med dem som har fullført videregående ved 20 års alder, sier Gravseth til NTB.

Ifølge Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) er det et særtrekk ved det norske arbeidsmarkedet at bare rundt 5 prosent av jobbene ikke krever utdanning.

- Å ha foreldre som mottar uførepensjon, er en annen betydelig risikofaktor, sier han.

Stami-forskeren hevder arvelige diagnoser bare kan forklare en liten del av denne sammenhengen.

- Vi vet fra før at utdanningsnivået synes å gå i arv, men vi kan heller ikke utelukke at foreldres funksjon som rollemodeller også spiller inn, sier Gravseth.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer