«Uforklarige gjenstander» får pilotene til å klø seg i hodet

Amerikanske kamppiloter klør seg i hodet etter å flere ganger ha sett noe de beskriver som uforklarlige gjenstander.

UFORKLARLIGE OBJEKTER: Amerikanske kamp-piloter filmet noe de ikke kan forklare hva er. Video: U.S. Department of Defense Vis mer

Flere av pilotete åpner opp om det som beskrives som «uforklarlige gjenstander» i New York Times.

En av gjenstandene beskrives som noe som spinner rundt og beveger seg mot vindretningen. Den skal ha blitt sett gjentatte ganger mellom sommeren 2014 og våren 2015 over den amerikanske østkysten. Pilotetene mener gjenstandene ikke hadde noen synlig motor. I tillegg oppholdt de seg både ved havoverflaten og så høyt som 10 000 meter oppe i lufta. De kunne nå hypersoniske hastigheter.

I 2014 skal en pilot nesten ha kollidert med en av disse gjenstandene. Slik ble de også offentlig loggført. Noen av dem er også fanget på kamera. Der kan man tydelig høre pilotenes forundring.

- Wow, hva er det der? Se på den!

Se klippet i videovinduet øverst i saken!

- Kan ikke forklare

Den amerikanske marinen har nå fått spesielle rutiner som gjelder rapportering av lignende hendelser. Der kalles de «uforklarige luftfenomen» eller «uidentifiserte flyvende objekter».

Det har blitt spekulert heftig i hva disse gjenstandene kan være. Noen av pilotene sier overfor New York Times at de har trodd det kan ha vært et hemmelig og avansert droneprogram.

Det har imidlertid ikke vært snakk om at det kan være noen UFO, skriver avisa.

- Det har vært en hel del forskjellige rapporter. Vi vet ikke hvem som gjør dette, og vi sitter ikke med nok informasjon til å spore det opp. Formålet med at vi har disse rutinene for å melde fra, er i tilfelle det skal være noen inntrengere i luftrommet vårt, sier talsmann i den amerikanske marinen, Joseph Gradisher.

En av pilotene som har sett objektene, Ryan Graves, sier til avisa at han fortsatt ikke kan forklare det han så. Han forteller også om kollegaer som har vitnet det samme, og kommet tilbake til basen «med et sjokkert uttrykk».

Flere tilfeller

- Folk har sett rare ting i lufta i flere tiår. Det vi gjør er komplekst, vi stuper ned fra 10 000 meter. Det ville vært ganske sjukt om det var noe der oppe, sier han.

En annen pilot meldte fra om en nestenulykke med objektet som beskrives som en kule med en kube i midten. Gjenstanden skal ha kommet mellom hans fly og en annens.

Dagbladet skrev for to år siden om chilenske myndigheter som slet med å identifisere et objekt på himmelen.

Den chilenske marinen filmet objektet i 2014. Myndighetene i Chile brukte to år på å undersøke hva videoen egentlig viser. Etterforskningen ble avsluttet uten en løsning på gåten.