Uforsonlig angrep på Jan Tore Sanner:
- Ekstremt fordomsfullt

Krasse brev, krangling i mediene og oppvaskmøte. Det er fortsatt full fyr mellom Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) og integreringsminister Jan Tore Sanner.

BOSETTINGS-KRANGEL: Regjeringen vil ikke at kommunene bosetter i områder med over 30 prosent innvandrere fra før. Det reagerer Oslo kommune på. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Integreringsminister Jan Tore Sanner truet for en måned siden i Dagbladet Oslo med «juridiske og økonomiske sanksjoner», hvis det Arbeiderparti-ledede byrådet ikke følger opp regjeringens retningslinjer for å bosette nyankomne flyktninger.

Et oppvaskmøte senere er konflikten mellom hovedstaden og regjeringen fortsatt uløst, og Oslo gjennomfører nå bosetting i 2019 - stikk i strid med Sanners ønske om at ingen flyktninger skal bosettes i bydeler med over 30 prosent innvandrere. Totalt bosetter nå byrådet 61 av 250 flyktninger i 2019 i bydelene det er snakk om.

- Vi har allerede vedtatt budsjetter og bemannet opp ut fra anmodningsbrevet. For 2019 er løpet kjørt, bekrefter byråd Tone Tellevik Dahl, som har ansvar for integrering i hovedstaden, overfor Dagbladet.

- UINTERESSANT: Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg og Jan Tore Sanner mener statistikken over antall fødte med innvandrerbakgrunn ikke er særlig interessant. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Brevet kom - til slutt

Sentralt i konflikten er at Oslo-byrådet ikke mener en bydel kan regnes som et «område». Regjeringen har lagt til grunn at det ikke skal bosettes i noen av bydelene i Groruddalen, Gamle Oslo eller Søndre Nordstrand, alle bydeler som har flere enn 30 prosent innvandrere og etterkommere av innvandrere.

KOM TIL SLUTT: Her er brevet til kommunene som presiserer bosettingskriteriene. Sendt 13. mars.
KOM TIL SLUTT: Her er brevet til kommunene som presiserer bosettingskriteriene. Sendt 13. mars. Vis mer

Byråd Tellevik Dahl er kraftig frustrert over det hun mener er manglende formell kommunikasjon fra regjeringen. Først etter at Dagbladet hadde intervjuet Tellevik Dahl, kom brevet fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) til Oslo og andre kommuner som skal bosette flyktninger i 2019 om hvordan regjeringen ønsker bosettingen skal foregå.

Brevet er datert 13. mars, og svarer på spørsmål Tellevik Dahl har stilt i lang tid, senest i både brevs form og i oppvaskmøtet med statsråd Sanner 22. februar.

- Brevet kommer lovlig sent og forklarer fortsatt ikke hvilken hjemmel eller forskrift Staten har for å bestemme intern bosetting i Oslo hvor det er dagens bydelsstruktur som styrer bosetting, mens det i andre kommuner er fritt. I vår kontakt med KS hevder de at det ikke finnes lov eller forskrift som gir staten slik rett, sier Tellevik Dahl.

- Jeg har hele tiden ment at vår bosettingspolitikk er i tråd med regjeringens intensjoner. Når jeg leser unntaksmulighetene i brevet så opplever jeg de å være i tråd med det oppdraget vi har gitt til bydelene våre. Unntakene opphever strengt tatt bydel som «område». Det er bra, sier Oslo-byråden.

VIL BOSETTE I GRORUDDALEN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd med ansvar for integrering Tone Tellevik Dahl (Ap).
VIL BOSETTE I GRORUDDALEN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd med ansvar for integrering Tone Tellevik Dahl (Ap). Vis mer

Direktør Libe Rieber-Mohn i Imdi påpeker på epost overfor Dagbladet torsdag følgende til Tellevik Dahls uttalelser:

«IMDi har ved flere anledninger vært i kontakt med Oslo kommune vedrørende regjeringens nye anmodningskriterier for bosetting. At Oslo kommune og regjeringen virker å være uenige på dette området skal ikke jeg legge meg opp i, men det er altså ikke korrekt at regjeringens nye kriterier for bosetting ble kommunisert til Oslo kommune for første gang i går.»

Byråd Tellevik Dahl mener Sanner driver detaljstyring og avslører alvorlig kunnskapsmangel om Oslo.

- For det første reagerer jeg på forskjellsbehandlingen mellom Oslo og andre kommuner. Sanner bestemmer seg for at bydeler er områder i Oslo, mens i andre kommuner er det selvstyre på hva som defineres som et område. Oslos bydeler har et spenn fra 27.000 til 60.000 innbyggere. Det sier seg selv at det å bruke bydel som områdedefinisjon i Oslo ikke treffer i det hele tatt.

- Sanner avslører at han ikke kan Oslo, sier Tellevik Dahl til Dagbladet.

Fødte i Norge telles med

Tellevik Dahl går også i rette med selve definisjonen regjeringen legger til grunn for å si at et område har for mange innvandrere til at det er ønskelig å bosette flyktninger der.

Regjeringen har en grense på 30 prosent innvandrere, men det inkluderer også andre generasjon. Altså barn og unge - det er i all hovedsak yngre - som er født og oppvokst i Norge, men har foreldre født i utlandet.

- Jeg mener jeg så Sanner i et intervju i Dagbladet hvor det kom fram at det ikke var så viktig hvor besteforeldrene er født (se video ovenfor). Hvorfor gjelder det bare i det oppslaget, men ikke det når vi vi skal bosette flyktninger? Det bør være mulig å være født og vokse opp i Norge uten å bli definert som en innvandrer og et problem, sier Tellevik Dahl.

Avviser «andre generasjon»

- Er det i seg selv et problem for integreringen?

- Det er negativt og ekstremt fordomsfullt å si at de ikke er nordmenn. For meg er folk like mye verdt uavhengig av om besteforeldre er født på Vestlandet, Sørlandet eller i utlandet. Det burde være ett fett, sier Tellevik Dahl.

- Ekstremt fordomsfullt, det er harde ord?

- Det er jo det. Det blir helt feil å si at innbyggere i Oslo, som er født og oppvokst i Norge, ikke er å anse som norske og sette dem i samme kategori som flyktninger.

- Mener du at andre generasjon ikke har noen integreringsutfordringer?

- Inkluderingsutfordringer handler ikke om hudfarge eller foreldrenes fødeland. Det handler om utdanningsnivå og tilknytning til arbeidslivet. Her er forskningen helt entydig. Slik var det på 50-tallet, slik er det i dag. Fattigdommen har bare skiftet farge.

- Tror du Sanner hadde reagert på samme måte overfor en Høyre-kommune?

- Jeg er usikker, men jeg registrerer at regjeringen til stadighet velger å kritisere Oslo, sier Tellevik Dahl.

Sanner: - Hodet i sanden

Jan Tore Sanner stusser over det kraftfulle angrepet fra Tone Tellevik Dahl og mener byråden må ha fulgt dårlig med i timen.

- Jeg har blitt kalt mye, men ekstremt fordomsfull har jeg ikke hørt før, sier en lattermild Sanner til Dagbladet.

- Tellevik Dahl må følge usedvanlig dårlig med. Jeg skryter ofte av tiltak i Oslo, men man må også være villig til å ta tak i det som er reelle integreringsutfordringer. Og Oslo har reelle utfordringer, sier Sanner.

- Når du regner med barn som er født og oppvokst i Norge i 30-prosent-grensen. Har andre generasjon integreringsutfordringer, som gjør at de må regnes med?

- Tvert imot ser vi at Norge lykkes godt med norskfødte med innvandrerforeldre. Men Tellevik Dahl må stikke hodet i sanden om hun ikke ser at det er integreringsutfordringer i deler av Oslo. Vi ser tegn på segregering, derfor har vi slått fast at flyktninger som hovedregel skal bosettes i bydeler med lavere andel innvandrere.

Sanner synes også det er merkelig at regjeringens politikk får støtte av Jan Bøhler (Ap) og Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani. Mens det Ap-ledede Oslo-byrådet er uenig.

- Oslo må anerkjenne når det blir for stor andel innvandrere i enkelte bydeler. Det har også bred støtte internt i Arbeiderpartiet, sier Sanner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer