- Uforståelig at Baksaas holdt tilbake informasjon

Kolberg mener Baksaas sin bonus er et paradoks, og Lundteigen mener næringsministeren burde stilt høyere krav til Telenor.

KRITISK: Leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) er kritisk til at tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas ikke avdekket all relevant informasjon i forrige høringsrunde. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) er kritisk til at tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas ikke avdekket all relevant informasjon i forrige høringsrunde. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det at Jon Fredrik Baksaas har holdt tilbake informasjon er uforståelig, etter at han bedyret at han skulle legge fram all informasjon. Jeg kan ikke huske at dette har skjedd tidligere, Martin Kolberg (Ap), leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Komiteen skal i dag behandle et brev fra næringsminister Monica Mæland, med det hemmelige bilaget som nåværende konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og tidligere styreleder Svein Aaser sendte til næringsministeren.

- Så skal komiteen diskutere hvordan man skal håndtere det brevet. Komiteen kommer da enten til å sende flere spørsmål til statsråden, eller kalle inn til ny høring i VimpelCom-saken, sier Kolberg.

- Et stort paradoks - Det som har kommet fram må få konsekvenser for lommeboka til Baksaas, sier Per Olaf Lundteigen til Dagbladet.

Han sitter som medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Sp, og er svært kritisk til at Baksaas holdt tilbake informasjon for komiteen i forrige høringsrunde.

Lundteigen viser til at Telenor i januar betalte ut en etikk-bonus på 1,7 millioner kroner til Jon Fredrik Baksaas, for etterlevelse av etiske retningslinjer. Millionbonusen ble ifølge Klassekampen utbetalt kort tid før han som konsernsjef forklarte seg om mulig korrupsjon i VimpelCom-saken i Stortinget.

- Når vi vet det vi nå vet, så er det et stort paradoks, sier Kolberg.

Forbereder tap på 7,6 milliarder VimpelCom, som er delvis eid av Telenor, er under etterforskning for korrupsjon i en rekke land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

Tirsdag morgen ble det kjent at VimpelCom setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med etterforskningen av selskapet, og Telenor mener utviklingen er svært alvorlig.

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas trakk seg som konsernsjef i august.

Baksaas innrømmet mandag å ha holdt tilbake informasjon om VimpelCom i Stortingets kontrollhøring om mulig korrupsjon i selskapet 14. januar, skriver NTB, og i Dagens Næringsliv tirsdag beklager han dette.

Lundteigen er også kritisk til næringsminister Monica Mælands rolle i saken.

BEKLAGER: Jon Fredrik Baksaas innrømmet mandag å ha holdt tilbake informasjon om VimpelCom i Stortingets kontrollhøring om mulig korrupsjon i selskapet 14. januar. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BEKLAGER: Jon Fredrik Baksaas innrømmet mandag å ha holdt tilbake informasjon om VimpelCom i Stortingets kontrollhøring om mulig korrupsjon i selskapet 14. januar. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Hun aksepterte at Telenor sa at de hadde forklart alt som kunne forklares i saken. Hun burde opplagt ha stilt høyere krav til Telenor. Vi står overfor et stort dilemma når staten som majoritetseier ikke har tilgang til nødvendig informasjon, sier Lundteigen.

- Jeg kommenterer ikke næringsministeres rolle nå, men jeg forstå godt at hun ikke lenger hadde tilstrekkelig tillit til Aaser, sier Kolberg.