- Uforståelig at Haakon ikke svarer om luksusferien

Medieforsker og tidligere ansatt ved Slottet, Carl-Erik Grimstad, mener tilliten til kongehuset står på spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er uforståelig at Haakon ikke svarer på hvem som inviterte til luksusferien. Nå bør kronprinsparet gjøre pinen så kort som mulig og legge fram opplysningene, sier Carl-Erik Grimstad til Dagbladet.

Grimstad, medieforsker og tidligere ansatt i kongeparets stab, stiller seg undrende til at Haakon, på sitt møte med pressen tidligere i dag, ikke benyttet anledningen til å bringe klarhet i hvem som egentlig sto bak turen med luksusyachten «Mia Elise» tidlig i august.

- Ikke interesse i Norge Haakon opplyste at han og Mette-Marit ble invitert av «en venn», som også er en av eierne av båten, som koster 2 millioner kroner å leie i uka. Da han ble spurt hvem denne vennen er, ville han ikke gå i detalj.

- Jeg tror ikke han har noen interesse i Norge, sa kronprinsen.

Mange hadde ventet at Haakon ville avsløre mer, etter at han og Mette-Marit har fått hard kritikk i kjølvannet av turen. Spesielt opptatt har kritikerne vært av de eventuelle bindingene mellom gavegiver og -mottaker - ytelse og gjenytelse. Men Haakon var ikke preget av det.

- Jeg tenker ikke at han skylder oss noe, eller at vi skylder ham noe, sa Haakon - og ville heller snakke om de lokale speiderne i Asker, som var grunnen til at han befant seg i marka.

- Forklaringsproblem Carl-Erik Grimstad minner om at Norge har en åpenhetskultur.

- Hva i all verden er dette for noe? Kongehuset er den eneste institusjonen som sakker akterut når det gjelder åpenhet. Nå har kronprinsparet et forklaringsproblem, og må gjøre noe, sier han.

KRITISK: Carl-Erik Grimstad, medieviter og tidligere ansatt i kongeparets stab, stiller seg uforstående til at Haakon ikke er mer åpen om luksusferien. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
KRITISK: Carl-Erik Grimstad, medieviter og tidligere ansatt i kongeparets stab, stiller seg uforstående til at Haakon ikke er mer åpen om luksusferien. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Grimstad har kronprinsparet ett produkt de skal selge det norske folk - de skal utstråle integritet og verdighet.

- Det er noe som tar lang tid å bygge opp, men kort tid å rive ned. De kan ikke risikere bindinger som svekker integriteten, sier han.

Grimstad ser «Mia Elise»-saken i sammenheng med Mette-Marits dyre vesker og kjoler, og mener kongehuset nå må ta debatten rundt åpenhet alvorlig.

- Politikere må jo redegjøre for bindinger og gaver, nettopp for å unngå tvil om integriteten. Når de ikke gjør det, fører det bare til politikerforakt, sier han.

- På høy tid TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland mener Slottets motvilje til å kommentere kronprinsparets privatliv bare har bidratt til flere spekulasjoner i saken, og påført dem et troverdighets- og forklaringsproblem. Han synes det var på høy tid at Haakon uttalte seg i saken. Men:

- Det var en tydelig ukomfortabel tronfølger som svarte pressen i dag - og så mye klokere ble vi vel ikke, sier Totland til Dagbladet.

- Kronprinsen burde nok ha svart langt tydeligere hvis han ønsket å legge denne saken død. Nå tror jeg spekulasjonene bare vil fortsette. Og det vil være uheldig om dette også blir tema under kronprinsparets fylkestur til Akershus i neste uke, sier kongehuseksperten.

- Ingen hensikt å skjule noe Valgforsker Frank Aarebrot mener kronprinsparet bør legge alle kortene om luksusferien på bordet.

LUKSUSYACHT: «Mia Elise» er båten kronprinsparet ble invitert med på, etter et kjendisbryllup i Monaco tidlig i august. Foto: Reklame
LUKSUSYACHT: «Mia Elise» er båten kronprinsparet ble invitert med på, etter et kjendisbryllup i Monaco tidlig i august. Foto: Reklame Vis mer

- Åpenhet er alltid bra, det har ingen hensikt å skjule noe, sier Aarebrot til Dagbladet.

Aarebrot, som er ihuga monarkist, understreker at kronprinsparets ferie neppe har kostet norske skattebetalere noe, men er desto mer bekymret for hvilke signaler de sender om eventuelle bindinger til vennen.

- Eieren av båten har trolig ingenting imot at Haakon offentliggjør hvem han er, sier valgforskeren, og minner om den greske milliardæren Aristoteles Onassis, som stadig omga seg med kjendiser og statsledere på sitt luksusskip.

- Han promoterte jo seg selv på den måten, sier Aarebrot.

Han tar likevel forbehold om at vennen kan ønske å holdes hemmelig for å unngå å komme i paparazzienes søkelys.

Lov til å ha hemmeligheter Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) synes Haakons hemmlighold er problematisk, spesielt sett opp mot folkevalgte og byråkrater. Til forskjell fra sistnevnte grupper er ikke kongefamilien omfattet av offentlighetsloven.

- Det er hans priviliegium å be oss tro ham på hans ord. Men han er et maktmenneske på toppen av pyramiden, og når han ikke svarer, imponerer han ingen, sier Rotevatn til Dagbladet.

- BØR LEGGE KORTENE PÅ BORDET: Valgforsker og selverklært monarkist Frank Aarebrot mener kronprinsparet har alt å vinne på å være åpne om yachtferien. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
- BØR LEGGE KORTENE PÅ BORDET: Valgforsker og selverklært monarkist Frank Aarebrot mener kronprinsparet har alt å vinne på å være åpne om yachtferien. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Han framholder at det er gode grunner til å vi stiller krav til de folkevalgte og regjeringen.

- At det skal være andre krav til statsoverhodet, skjønner ikke jeg, sier Rotevatn og trekker parallellen til saken rundt Bergens-ordfører Trude Drevland, som er utløst av nettopp private gaver og tjenester.

- Det er ikke grunn til å mistenke at kronprinsparet har gjort noe kritikkverdig. Men det er store verdier investert, og denne saken dreier seg i bunn og grunn om tillit, til en familie som har grunlovsfestet rett til å være statsoverhoder. Dette er ikke hvilken som helst familie på ferie.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram