- Uforståelig at Thendrup ble Nokas-raner

- Gjorde sitt livs feil, sa forsvareren i sin prosedyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Rørlegger og familiefar Johnny Thendrup gjorde sitt livs feilvalg da han sa ja til å bli med på Nokas-ranet, sa hans forsvarer Johnny Veum da han innledet sin prosedyre i Stavanger tingrett i dag. 

Veum mener at Thendrup ikke visste hva han ble med på da han takket ja til å bli en del av David Toskas ranslag.


- Hvordan i himmelens navn er det mulig at denne personen kunne bli en ransmann? spurte Veum, og framstilte sin klient som en naiv person som er lett å lede.

Thendrup har ingen kriminell bakgrunn, han hadde ingen bånd til ransmiljøet, men var en yrkesstolt familiefar som ble blindet av utsiktene til rask fortjeneste. 10 millioner kroner skulle bli Thendrups andel av utbyttet.

Johnny Thendrup ble truffet i låret av et skudd fra en polititjenestemann på domkirkeplassen under ranet. Han lå sterkt skadet i en dekkleilighet i Stavanger i flere dager, før han haltet ut i byen og tok toget hjem til Oslo.

- For liten rabatt

Aktor ville i sin prosedyre honorere Johnny Thendrup med en strafferabatt på to år, fordi han etter

pågripelsen har tilstått og samarbeidet med politiet. 16 års fengsel lød påstanden fra aktor. Advokat Johnny Veum sa i sin prosedyre at rabatten var for liten. Han mente at en stemme i Thendrups hode fortalte ham at deltakelsen i ranet var hoderystende feil.

- Men han hadde gitt sitt ja og var forpliktet av det, han kunne ikke være leddet som brøt kjeden. Han følte seg som deltaker i en kriminalfilm, det var en surrealistisk opplevelse, beskrev Veum.

Johnny Thendrup har hele tida holdt fast på at det var politiet som startet skytingen på domkirkeplassen. Aktoratet mener ranerne åpnet ild, og mener at Thendrup forskjønner sin opptreden under ranet. Advokat Veum tilbakeviser det, og prøver ved hjelp av videoopptak og vitneforklaringer å overbevise retten om at det var politiet som skjøt først.

Johnny Thendrup vet hvem av ranerne som skjøt og drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland.

Thendrup våger likevel ikke avsløre hvem det er. Han frykter for represalier både mot seg selv og sin familie.

VET HVEM SOM SKJØT: Men Johnny Thendrup våger likevel ikke avsløre hvem det er.
FORTJENER STØRRE STRAFFERABATT: Det sa Johnny Thendrups forsvarer Johnny Veum da han startet hans prosedyre i dag.