- Uforståelig fallskjermulykke

Oslo/Hamburg (NTB-Tone Hertzberg): - Jeg har ingen ide om hvorfor fallskjermulykken skjedde, sier president Michael Mc Dowell i Adventure Network International til NTB. Han vet ikke om ulykken skyldes feil ved utstyret eller noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Mc Dowell var det bra vær, lett vind og god sikt da de seks mennene hoppet i fallskjerm over Sydpolen. Flyet fra Adventure Network International landet slik at de kunne undersøke forholdene på bakken før de hoppet, og lege og sikkerhetspersonell ble stående igjen da flyet tok av.

De seks hoppet ut fra en høyde på omkring 8.500 fot (2.600 meter). Hver av dem har betalt 160.000 norske kroner for å være med på ekspedisjonen.

For to av de tre omkomne hopperne løste ikke fallskjermen seg ut overhodet, og for den tredje åpnet den seg bare litt.

Eksperter

- Alle seks var eksperthoppere med over 1.000 hopp bak seg over hele verden, også på Nordpolen, sier Mc Dowell til NTB. - Det skal ikke være så mye verre å hoppe på Sydpolen enn andre steder.

Alle hadde med sine egne fallskjermer som de hadde pakket selv. De var godt kledd mot kulda, selv om hoppet bare varer i mellom et og et halvt og to minutter.

Mc Dowell har vært i kontakt med basen Patriot Hill søndag, hvor de overlevende og de omkomne er. Telefonkontakt over satellitt er bare mulig noen timer hver dag. Planen er at et fly skal ta av fra Chile ved midnatt norsk tid for å hente dem, hvis været er bra nok. De vil da være i den chilenske byen Punta Arenas mandag ettermiddag norsk tid.

Sydpolfarere

Det canadiske selskapet Adventure Network International har avdelinger flere steder i verden, og organiserer turistekspedisjoner blant annet til Sydpolen. Selskapet har ifølge Mc Dowell bistått alle de store norske sydpolekspedisjonen e.

- Vi fraktet Erling Kagge i fjor, og vi har fraktet Sjur Mørdre og flere norske klatrere, blant annet Arne Næss, sier Michael Mc Dowell.

Adventure Network International saksøkte Monica Kristensen etter hennes mislykkede sydpolekspedisjon i 1993. Selskapet hentet ekspedisjonsmedlemmene da ferden ble avbrutt etter en dødsulykke, og fikk ikke dekket sine utgifter på 1,6 millioner kroner. Den norske regjeringen dekket senere kravet.