Raja refser regjeringen:

- Uforståelig og uholdbart

Regjeringen valgte å trosse alle faglige råd, og holde videregående skoler på rødt nivå. Nestleder i Venstre, Abid Raja, mener regjeringen må snu.

FORSTÅR IKKE: Nestleder i Venstre Abid Raja sier regjeringens avgjørelse om å holde videregående oppløring på rødt smittevernnivå er uforståelig.Foto: Nina Hansen
FORSTÅR IKKE: Nestleder i Venstre Abid Raja sier regjeringens avgjørelse om å holde videregående oppløring på rødt smittevernnivå er uforståelig.Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Mandag kveld kom regjeringen med nye beskjeder om hvordan opplæringen skal gjennomføres når skolene åpner igjen på nyåret. De holder videregående skoler på rødt smittevernnivå, også i januar.

Dermed så de bort fra de faglige rådene fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet, som alle anbefalte å gå tilbake på gult nivå.

- Elevene taper

Venstres Abid Raja reagerer sterkt på regjeringens avgjørelse.

- Det er helsemyndighetene som har peiling på det folkehelsemessige, og de mener skolene skal være på gult nivå. De baserer innspillene sine på fakta. Her går regjeringen mye lenger enn det fagfolkene anbefaler, på bekostning av barna, sier han til Dagbladet.

I sine råd skriver Helsedirektoratet at det er lave smittetall i aldersgruppen, at det er lite smittespredning på skolen og at vaksinasjonsgraden er høy.

Utdanningsdirektoratet skriver i sine faglige råd at «Rødt nasjonalt nivå i videregående skole kan ikke opprettholdes».

FORSTÅR: Ingvild Kjerkol føler med de som ikke får feiret julen slik de ønsker i år. Reporter: Frode Andresen / Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

FHI skriver: «Det er derfor ikke grunnlag for rødt tiltaksnivå nasjonalt».

Rødt nivå innebærer at elevene skal deles i mindre grupper og holde minst en meter avstand i alle situasjoner. I praksis betyr det hjemmeskole og digital undervisning flere dager i uka for mange.

- Elevene taper

Abid Raja, som sitter i Stortingets utdanningskomité, mener elevene blir skadelidende av regjeringens beslutning.

- Elevene taper med rødt nivå. Derfor er det uforståelig at regjeringen går inn for det når selv FHI foreslår å gå til gult nivå, sier han.

Han utdyper:

- De inngripende tiltakene får langsiktige konsekvenser, både faglig og personlig. De båndene man knytter i ungdomstida er veldig viktige. Vi vet at det går på bekostning av de sosiale ferdighetene, og ungdom er mer avhengige av den sosiale kontakten. Voksne takler det på en annen måten enn i denne sårbare alderen.

Venstre-nestlederen mener avgjørelsen bryter med linjen Solberg - og Støre-regjeringen har fulgt fram til nå.

- Vi skal lytte til de beste fagfolkene og la oss styre av fakta og tall. Når de går lenger enn det Helsedirektoratet og FHI anbefaler bryter det med den linjen. De har ikke rettferdiggjort hvorfor de skal bryte med de faglige rådene. Det er uforståelig og merkelig. Det er ikke holdbart.

- Idiotisk avgjørelse

Barneombud Inger Bejer Engh var også en av dem som reagerte sterkt på at regjeringen overser de faglige rådene.

- Det skal være faglige råd, ikke frykt som styrer tiltakene. Å legge på litt ekstra når det gjelder tiltak for å være på den sikre siden er uholdbart etter to år med pandemi, sier Engh til NTB.

Abid Raja reagerer særlig på at det er barn og unge som rammes av regjeringens avgjørelse.

- De velger å legge den store tiltaksbyrden på elevene i videregående skole. Særlig når det gjelder tiltak rettet mot barn må man ha ekstra god grunn til å bryte rådene. Det har de ikke, sier han.

Elevorganisasjonen slutter seg til kritikken fra Venstre-politikeren.

- Vi mener det er en idiotisk vurdering fra regjeringen. Vi vet at konsekvensene av rødt nivå er at elevene må ha digital undervisning opp mot 50 prosent av tiden. Det får store konsekvenser både faglig og sosialt, sier leder Edvard Botterli Udnæs til Dagbladet.

Han mener regjeringens avgjørelse viser at de ikke prioriterer å skjerme barn unge, slik de lover.

- Regjeringen ser bare på skolen som en oppbevaringsboks for unge. De må snart være ærlige på om de skal skjerme barn og unge, når de velger å gå mot helsefaglige råd, sier Udnæs.

- Ingen skam å snu

Raja, som tilbringer romjula på fjellet med familien, krever nå at regjeringen snur før skolen begynner på igjen. Han lar seg inspirere av omgivelsene, og henter fram fjellvettreglene.

- Det er ingen skam og snu og det er viktig å snu i tide. Regjeringen må reversere avgjørelsen nå, sånn at elevene ikke må starte på rødt nivå i januar.

Barneombudet har også tatt til orde for at regjeringen må snu i saken.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Halvard Hølleland (Ap) sa mandag at gult nivå ikke er noe reelt alternativ.

- Den klare tilbakemeldingen vi har fått fra fylkeskommuner og videregående skoler, er at gult nivå ikke fungerer i videregående opplæring, sier han til NTB, og konkluderer:

- I videregående opplæring blandes elever på tvers i mange ulike fag og klasser i løpet av en skoledag, og gult nivå er dermed i realiteten ikke er et alternativ for oss nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer