Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svanetragedie

- Uforståelig

Sangsvaneparet ble funnet skutt og drept i et tjern. Nå ber politiet om tips.

DØDE: Svanene ble funnet liggende i tjernet med skuddskader. Foto: Privat
DØDE: Svanene ble funnet liggende i tjernet med skuddskader. Foto: Privat Vis mer

- Skadene kan ikke komme fra noe annet. De er rett og slett skutt, slik det framstår på bildene. Én svane kan skade seg, men at to skal få slike skader av noe annet enn våpen, har jeg ingen tro på.

Det sier leder i Norsk ornitologisk forening i Oslo og Akershus, Håkan Billing, til Dagbladet. Det grufulle funnet av de to døde sangsvanene som lå døde i vannet, ble gjort i Settetjenn mellom Bjørkelangen og Mangen i Aurskog-Høland i helga.

Turgåeren som fant dem, ønsker ikke å stå fram med sin historie om funnet. Billing forteller imidlertid at prosessen med å anmelde saken allerede er i gang.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 06.07.2013 DRAMATISK: Svanen kom på et sekund og slo Raptus med vingene. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Alvorlig miljøkriminalitet

- Begge ble hentet inn, og ligger i en fryser i påvente av at politiet skal hente dem. Det er uforståelig for meg at noen kan gjøre noe sånt, sier Billing til Dagbladet.

Han tok selv kontakt med Statens naturoppsyn (SNO) etter at han fikk høre om funnet. Mandag ble også politiet koblet inn i saken.

- Sangsvaner er totalfredet, og dette er alvorlig miljøkriminalitet. Jeg har fått melding om svaner som er slått ihjel og ulovlig gåsejakt tidligere, men aldri hørt om sangsvaner som har blitt skutt. Mest sannsynlig er dette et par, men det er uvisst om de var på trekk eller hekker der, sier Billing.

OSLO SENTRUM: Da en svane forvillet seg inn i Oslo-trafikken tok Bymiljøetatens Pål Holden grep. Video: Ina Roll. Reporter: Mariann Habbestad, Dagbladet TV Vis mer

Starter etterforskning

Politioverbetjent og miljøkrimkoordinator i Øst politidistrikt, Svenn Roger Gundersen, bekrefter overfor Dagbladet at de har opprettet sak på hendelsen. Han forteller videre at de er i en tidlig fase av etterforskningen.

- Slike saker er utfordrende å etterforske, men svanene vil bli obdusert, trolig hos Veterinærinstituttet. Vi er nå avhengig av tips fra publikum for å kunne gjøre raske framskritt. Dersom noen har informasjon om bevegelser av biler eller personer ved Settetjenn i perioden mellom 1. og 5. april, ber vi om at de tar kontakt, sier Gundersen.

Han har selv vært borti flere saker med mistanke om skyting av fredede dyr. Skutte svaner har han imidlertid aldri opplevd tidligere.

- Uten å sammenligne med andre sakstyper, så er dette en alvorlig sak. Vi snakker her om personer som har våpen, men som ikke har forstått hva som er lov å skyte på, sier Gundersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!