Uforstående til siktelsen

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Den siktede 21-åringen stiller seg uforstående til siktelsen om overlagt drap, men erkjenner å ha møtt sin 19 år gamle kamerat i nærheten av Baneheia like før drapene skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier 21-åringens advokat Tore H. Pettersen til Dagbladet.no i kveld.

Møtet mellom de to siktede var ifølge 21-åringens forklaring kortvarig, og skal ikke ha hatt sammenheng med drapene. De to skal ha vært kamerater helt siden barndommen, og skal ifølge Pettersen ikke ha kjent de to drepte småjentene.

Dagens pågripelse skal ifølge hans forsvarer ha kommet om en stor overraskelse.

- Det er vanskelig for min klient å forholde seg til at han er trukket inn i saken av sin kamerat, sier Pettersen til Dagbladet.no.

21-åringen skal tidligere ha vært inne til tre avhør. Ifølge Pettersen skal han ikke ha forandret noen av hovedtrekkene i sin forklaring om hva han foretok seg drapsdagen. Han har i dag på nytt forklart seg om sine bevegelser.

Avhørene av de siktede er nå avsluttet for kvelden.

Det samme er ransakingen av de siktedes hjem.

Mens 21-åringen fastholder sin uskyld, jobber rettsmedisinsk intsitutt med å framskaffe eventuelle fellende bevis mot ham. Den siktede 19-åringen tilsto etter blant annet å ha fått framlagt blant annet fellende DNA-bevis.

- Tilståelsen til den ene kom kjapt, sier kriminalsjef Arne Pedersen til Dagbladet.no.

- Vi la fram våre beviser, og jeg tror spesielt DNA-beviset gjorde inntrykk. De har nok vært forberedt på at vi skulle komme.

Foreløpig er det bare en av de siktede som erkjenner å ha vært med på drapene, men han har i sin forklaring trukket inn den andre siktede. Pedersen betegner tilstanden til de to tiltalte i kveld som «balansert», og pågripelsene tidlig i ettermiddag fant sted uten dramatikk.

Hett spor

De to siktede har lenge vært i politiets søkelys, og har blitt avhørt flere ganger. Flere av deres nærmeste har også blitt avhørt. Pedersen vil ikke spekulere i hvorvidt de to guttene skjønte at løpet var kjørt når de måtte avgi DNA-prøve.

- Uansett ville det være å sette seg selv i søkelyset å nekte å avgi prøve. Men jeg tror mange ikke vet hvor fellende et DNA-bevis kan være.

Ved rettsmedisinsk institutt i Oslo jobbes det nå med å finne fellende DNA-bevis også mot den andre siktede i det biologiske materialet som ble samlet inn ved åstedet i Baneheia.

Vanlig ungdom

Kriminalsjef Pedersen har ingen forklaring på hvorfor to 'helt vanlige ungdommer', som han selv beskriver dem, har begått en slik grusom forbrytelse. De skal ikke være knyttet til noe rusmiljø, pedofile overgripere eller politiske ekstremister. Bortsett fra at den ene har noen mindre forseelser som ligger litt tilbake i tid har ingen av de noe kriminelt rulleblad.

- Men vi kan ikke utelukke at de har gjort ting før som vi ikke har tatt de for, sier Pedersen.

De to ungguttene bor hjemme med sine foreldrene. Foreldrene har midlertidig flyttet ut av boligene mens ransakingen pågår.

- Vi har hjulpet de siktedes pårørende med deres ønsker for å tilpasse seg situasjonen som har oppstått, sier Pedersen.

Beskyttes i fengselet

Politiet kommer i morgendagens fengslingsmøte til å be om åtte ukers varetekt for begge. Saken vil bli begjært ført for lukkede dører siden det er snakk om en sedelighetssak. Begge mennene er siktet for voldtekt og seksuelle overgep mot mindreårige, og overlagt drap og forsøk på å skjule en forbrytelse.

Pedersen mener en tiltaltebeslutning ligger flere måneder fram i tid. I mellomtida må de to siktede regne med å bli holdt helt isolert i fengselet.

- Vi har gitt fengselsmyndighetene beskjed om at de må ta de nødvendige forholdsreglene. Det er ikke det enkleste å gå inn i et fengselsmiljø med en slik siktelse, sier Pedersen.

FORNØYD: Kriminalsjef Arne Pedersen var tydelig lettet over å kunne fortelle pressen om gjennombruddet i etterforskningen i dag.