Været:

- Uforsvarlig å kjøre med sommerdekk i morgen

I morgen vil det komme opp mot 25 centimeter snø flere steder i Sør-Norge.

NEDBØR: Neste ukes vær er preget av byger med snø, sludd og regn rundt om i landet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
NEDBØR: Neste ukes vær er preget av byger med snø, sludd og regn rundt om i landet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpixVis mer

Neste ukes vær blir et variert utvalg, ifølge meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

- Alle får litt av alt. Alle får se sola og alle får byger, oppsummerer han.

Den kaldeste lufta kommer til å slippe taket, men lavtrykk gir skiftende vær - noe sol og noe regn. Det vil også bli kaldt nok til at det snør.

Mye snø

Mandag ventes det opp mot 25 centimeter med snø i nordlige deler av Vestfold, nedre deler av Buskerud, i Oslo og Akershus og i sørlige deler av Oppland og Hedmark.

- Det kan komme fem til 25 centimeter snø i løpet av 24 timer. Det starter nok i natt. Det blir kaldt i natt og generelt lavere temperaturer på dagtid i morgen, sier meteorolog Marit Berger til Dagbladet.

Det vil bli lokale variasjoner, men det er ventet at mesteparten av nedbøren kommer som snø. Langs kysten blir det nok en blanding av sludd og regnbyger. Det vil også snø litt i deler av Telemark og Agder, men der blir det under fem centimeter.

Farevarsel

Meteorologisk institutt har sendt ut et gult farevarsel, og anbefaler folk til å beregne noe ekstra tid til transport og kjøring, i tillegg til å bruke riktige dekk og kjøre etter forholdene.

- Snø og sommerdekk er en dårlig kombinasjon. De som har sommerdekk burde vurdere å vente med å kjøre, sier Berger.

- Det er uforsvarlig å kjøre med sommerdekk i morgen, sier Bergers kollega, statsmeteorolog Per Egil Haga, til Romerikes Blad.

På Vestlandet kommer nedbøren som regn, men fra Trøndelag og lenger nord kommer det som sludd i lavlandet.

Værvinner

Østlandet vil få bedre vær på tirsdagen, ifølge meteorolog Charalampos Sarchosidis. Det er ventet en del nedbør i Møre og Romsdal, hvor nedbøren kan komme som snø.

Sarchosidis kårer Nord-Norge som værvinneren både mandag og tirsdag.

- Det har vært mye fint vær i sør og dårlig vær i nord den siste perioden, men her i nord får vi endelig finere vær tirsdag, sier han.

Da får Nord-Norge litt høyere temperaturer og sol. Det kan bli 5-7 grader i Troms, ifølge meteorologen.

Nedbør i nord

Lavtrykket som ligger over Østlandet mandag og tirsdag vil bevege seg videre, og onsdag er lavtrykket over Nord-Sverige i nærheten av Troms.

- Da blir det Sør-Norge som får tilbake oppholdsværet, og det blir mildere. I Nord-Norge får vi en del nedbør, sier Sarchosidis.

Her vil de kalde luftmassene komme tilbake. Da kommer det nedbør som sludd og snø i nord.

- I Sør-Norge vil det bare være vestlandet som får regnbyger denne onsdagen.

POTETÅKER: - Jeg har ikke sett noen verre vei. Jeg tror ikke du finner noe verre heller. Det er som en potetåker, sier 30 år gamle Simon Myllyniemi til Dagbladet om veien han må kjøre på hver dag. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Mild luft

Torsdag beveger lavtrykket seg igjen, og vil befinne seg nord for Finnmark.

- Lavtrykket har da reist opp over hele landet, og hele Norge har blitt påvirket, sier Sarchosidis.

På torsdag er det noen byger som henger litt igjen i Nord-Norge, mens i Sør-Norge kommer de milde luftmassene tilbake.

Men det blir også nedbør på Østlandet denne torsdagen. Et nytt lavtrykk kommer fra Storbritannia, og passerer oppover gjennom nordsjøen og Skagerrak.

Blir ikke sommervarme

Når det kommer til returen av de milde luftmassene, så er det altså ikke snakk om sommervarme som Sør-Norge fikk en smakebit på i april.

- Det er snakk om 9-12 grader. Det blir ikke så varmt som det har vært, men det blir varmt nok til å slippe snøbyger, sier Sarchosidis.

Det ser heller ikke ut som sommervarmen vil returnere med det første:

- Det blir nok ikke mer enn 14 grader mot slutten av neste uke. Langtidsprognosene viser ikke noe tegn på at det blir like varmt som det har vært.