Uforsvarlig med kontantstøtte nå

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener det er uforsvarlig å innføre den milliard-dyre kontantstøtten nå. - Vi er ikke bare på kanten til overoppheting i økonomien, vi er midt oppi den. Tidspunktet for å innføre kontantstøtten er så galt som det kan få blitt, sier Willoch til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Willoch er alvorlig bekymret over utsiktene for norsk økonomi. Det virker ikke som politikerne er i stand til å reagere på advarslene, mener han. - Sentralbanksjef Kjell Storvik tok ikke i for hardt i årstalen. Alle rapporter peker i én retning. Det er ikke spørsmål om nedgangen kommer, det er bare et spørsmål om når. Jo mer vi fyrer opp nå, jo større blir tilbakeslaget. Det er ille at man i den situasjonen vi allerede er i, fyrer opp med nye milliarder, sier Willoch. Han mener det er fullstendig urealistisk å tro at utgiftskutt kan kompensere for milliardreformene. Like naivt er det å håpe at et moderat lønnsoppgjør.

Neppe moderat

- Å tro man skal få et tilstrekkelig moderat oppgjør i år, er i strid med alle økonomiske lover. Det har aldri vært slik at man får moderate oppgjør når det er stigende mangel på arbeidskraft. Resultatet av den politikken som nå føres, er kostnadsvekst og deretter brattere fall. Når krisen kommer, er det vanlige mennesker som må betale, sier Willoch. Han understreker at han i prinsippet er for kontantstøtte. - Prinsippet om kontantstøtte har mye for seg. Familiepolitiken bør innrettes med størst mulig valgfrihet. Men tidspunktet for innføring er så galt som det kan få blitt, sier Willoch, som er oppgitt over det han kaller styringsudyktighet i det parlamentariske systemet. - Politikerne lytter kanskje til advarslene, men ingen tør nærme seg bremsene, sier han.

Høyre med

- Høyre er jo også med på ferden. Nå skal Høyre og Fremskrittspartiet starte samtaler med regjeringspartiene om utformingen av kontantstøtten. Burde ikke Høyre si fra? - Jeg finner det uriktig å legge ansvar på ett parti. Alle partiene må ta for seg analysene og rapportene om norsk økonomi, som trekker samme konklusjon. De vanskelighetene som følger med nedgangstider, rammer alminnelige mennesker. Dette er et verdispørsmål, sier Willoch. - Er kontantstøtten en hjertesak som har stått i partiprogrammer i mange år uten at noen egentlig trodde den kunne realiseres? - Jeg vil svare med et sitat fra Hermod Skånland: Det er feil å gi urealistiske valgløfter, men enda verre blir det hvis man forsøker å gjennomføre dem.

Utsette?

- Er det ditt råd at kontantstøtten bør utsettes? - Det finnes mange mellomløsninger. Man kan redusere omfanget i første omgang, gå ned på beløpet og trekke gjennomføringen ut i tid. Der det er vilje, er det vei. Men jeg savner en kraft som kan ta ledelse og bremse. Det ser ikke ut til at det finnes en slik motkraft i det politiske systemet i dag. - Ap-leder Thorbjørn Jagland gikk jo av fordi han ikke ville administrere overbudspolitikk lenger? - Jo, han sa det, men nå kommer også han med kostbare reformer, sier Willoch.