Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uforsvarlig og useriøst

Hjørnetanna ble bedømt til 32 år, ei annen tann til 17 år - i samme munn. Asyladvokater mener UDIs bruk av alderstester for mindreårige asylsøkere går på rettssikkerheten løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Når testing av ulike tenner hos samme person gir et sprik fra 32 til 17-18 år, blir det for useriøst. UDI bestemte denne asylsøkerens alder til 25 år. Personer som i modenhet og framtoning klart framstår som 15-16-17 år, får en alder på 25 år, sier advokat Arild Humlen, som leder Den Norske Advokatforenings lovutvalg for asylsaker og utlendingsrett.

Han er en av mange som er kritisk til UDIs alderstesting av enslige mindreårige asylsøkere.

-  Helt uansvarlig. Det virker som om det eneste det dreier seg om, er å finne et eller annet argument for å kunne begrunne at en person er 18 år, sier advokat Bente Roli.

Ti års feilmargin

Dagbladet har kontaktet 15 advokater med bred erfaring med asylsaker. Alle uttrykker skepsis til de kontroversielle aldersundersøkelsene, skjelettundersøkelser av hånd og tanntest. Kritikken går på at testene vitenskapelig ikke holder mål, men også direkte på UDIs bruk av testene i saksbehandlingen.

-  Det er påfallende hvor mange tenner som settes til 19,2 år. Ikke 18,5 eller 19,5. Tannlegene følger tabeller, og det hele koker ned til tannlegens personlige, skjønnsmessige vurdering, sier asyladvokat Trond Romstad.

Også han peker på et tilfelle med ekstremt sprik i tannvurderingen - i samme munn. Hjørnetanna vurderes til 32 år, ei annen tann til 18-19 år.

-  Det store spriket er en dokumentasjon på at feilmarginen kan være 10- 12 år! Så store feilkilder er uholdbart, sier Romstad.

-  Er ikke konsekvent

-  Vi ser flere saker der UDI ikke lar tvilen rundt aldersfastsettelsen komme asylsøkeren til gode, sier Bente Mostad Tjugum i advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig.

Kollega Celine Bache-Wiig påpeker at tanntestene nesten alltid gir betydelig høyere alder enn skjelettresultatet, ofte 25 år. Hun har hatt en sak der UDI ikke støttet seg til alderstesten.

-  «16 år,» fikk den unge afghaneren som hadde oppgitt at han var 17 år, som resultat på tanntesten. Men her la UDI plutselig ikke resultatet til grunn, fordi det ikke var til UDIs fordel. Gutten hadde uheldigvis rukket å bli 18 år før endelig vedtak ble fattet - og fikk avslag, sier Bache-Wiig.

Før fikk personer som ikke hadde familie eller andre nære omsorgspersoner i hjemlandet, i stor utstrekning opphold i Norge - hvis de var under 18 år da de kom hit. I fjor ble praksis endret. Nå gjelder søkerens alder når endelig vedtak fattes.

Advokat Humlen mener UDI tar for liten hensyn til ytre påvirkningsfaktorer som påvirker tannhelsa, som medisiner og ernæring. Han er kritisk til at de unge asylsøkerne sendes til testing alene - uten tolk.

KRITISK: Advokat Celine Bache-Wiig.
KRITISK: Advokat Trond Romstad.
KRITISK: Arild Humlen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media