BEDRE SEINT ENN USIKRET:  Den første politibåten på vei mot land på Utøya 22. juli 2011. Politifolk fikk ukyndig kritikk av Gjørv-kommisjonen for å vente fr lenge med å sette over fjorden, konkluderer en ny mastergradsoppgave. Foto:Privat.
BEDRE SEINT ENN USIKRET: Den første politibåten på vei mot land på Utøya 22. juli 2011. Politifolk fikk ukyndig kritikk av Gjørv-kommisjonen for å vente fr lenge med å sette over fjorden, konkluderer en ny mastergradsoppgave. Foto:Privat.Vis mer

- Ufortjent kritikk av Utøya-politi

Instrukser i ekstreme situasjoner kolliderer med hverandre, viser ny studie etter Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets første «fotsoldater» på landsiden mens skytingen pågikk ute på Utøya 22. juli for snart tre år siden, har ifølge en ny mastergradsoppgave fått ufortjent kritikk av Gjørv-kommisjonen for å nøle med å sette i verk væpnet aksjon for å stoppe massakren.

Gjørv-kommisjonen manglet politifaglig kompetanse, konkluderer oppgaven.

Etter politiets handlingsinstruks skal politifolk gå til øyeblikkelig aksjon når skyting pågår.

Men politi i felt skal samtidig følge ordre fra innsatsleder på stedet, og de skal ta hensyn til egen sikkerhet. Dessuten skal de vurdere hva som tjener situasjonen best der og da.

- Disse instruksene kolliderer med hverandre generelt, og gjorde det veldig tydelig på Utøya. Gjørv-kommisjonen manglet politifaglig kompetanse, konkluderer fersk master i kriminologi, Juni Herjuaune, i en masteroppgave utført ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi på Universitetet i Oslo.

Her er hele rapporten.

Mye prat - ikke kompetanse
Herjuaune dybdeintervjuet sju politifolk om ordinært politi i møte med ekstraordinære oppdrag. Det skjedde etter at Gjørv-kommisjonen hadde lagt fram sin rapport i 2012.

Her er hele rapporten fra Gjørv-kommisjonen.

- Konklusjonen var entydig. Det er blitt mye prat om handlingsregelen og væpnet politiaksjon etter Gjørv-kommisjonen. Det har blitt noe mer trening på væpnede aksjoner i de generelle polititroppene. Men i motsetning til Gjørv-kommisjonen, konkluderer de fleste politifolkenene i undersøkelsen med at de ikke hadde kompetanse til å løse Utøya-situasjonen med våpen verken før eller etter 22. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den «skarpe» treningen består i å gå inn i bygninger for å håndtere skoleskyting, bankran eller husbråk. Men på Utøya var det helt andre forhold som møtte den første politipatruljen, sier Herjuaune til Dagbladet.

Der hadde dessuten politifolkene instruks fra innsatsleder om å observere situasjonen, og prøve å finne båt i tillegg til en ny og sikrere plass for ambulansene.

- Denne ordren lot seg ikke kombinere med å gå til væpnet aksjon. Politifolkene berget flere menneskeliv ved å finne skuddsikker plass til ambulansene, påpeker forskeren.

- Ikke redde for egne liv
Dessuten var de fleste politifolkene i undersøkelsen innprentet i den interne opplæringen på sine ulike arbeidsplasser at hensynet til egen sikkerhet skal gå først.

 BERGET LIV:  Politiet fant skuddskjermet plass for ambulansene.
Foto: Morten Edvardsen, NTB Scanpix .
BERGET LIV: Politiet fant skuddskjermet plass for ambulansene. Foto: Morten Edvardsen, NTB Scanpix . Vis mer

- De var ikke redde for sine egne  liv i slik situasjoner. Men de fryktet at en dramatisk situasjon vil være enda lenger unna en løsning dersom de selv eller en politikollega blir skutt og drept på jobb.

Alle svarte at de ville følt seg tryggere når de visste at beredskapstroppen var noen minutter unna.

Seks av de sju i forskningsprosjektet ville prioritere bedre våpenopplæring. Den sjuende - en ansatt ved Politihøgskolen - ville derimot
satse på mer generell politiopplæring.

- Hjertelig velkommen
Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, kjenner seg godt igjen i de første konklusjonene han hører fra oppgaven.

- Vi ønsker hjertelig velkommen mer forskning på politi i ekstreme situasjoner. Gjørv-kommisjonen kom med mange viktige analyser av strukturen i hele etaten. Med alt jeg har lært om denne helt ekstreme tragedien, hadde jeg ikke kunnet peke på noen enkelte syndebukker ved Utøya.

- Jeg vet at noen tjenestemenn har følt Gjørv-kommisjonens rapport som en belastning, sier Bolstad til Dagbladet.

For egen del trekker han to konklusjoner:

- Både på Utøya og i andre ekstreme situasjoner, er det tjenestefolk på stedet som gjør de beste vurderinger raskt. Og når 77 mennesker blir drept, har politiet som etat ikke lykkes.  

 KOLLIDERENDE POLITIINSTRUKSER:  Juni Herjuaune har forsket på ordinært politi i ekstreme situasjoner. Foto: Universitetet i Oslo.
KOLLIDERENDE POLITIINSTRUKSER: Juni Herjuaune har forsket på ordinært politi i ekstreme situasjoner. Foto: Universitetet i Oslo. Vis mer