KRAFTIG VÆRFENOMEN: - I Arizona er ikke stormer som dette uvanlige, sier Bruce Haffner. Her over byen Phoenix. Foto: Chopperguy/Photographer Jerry Ferguson /Pilot Andrew Park 
KRAFTIG VÆRFENOMEN: - I Arizona er ikke stormer som dette uvanlige, sier Bruce Haffner. Her over byen Phoenix. Foto: Chopperguy/Photographer Jerry Ferguson /Pilot Andrew Park Vis mer

Uforutsigbart og intenst: Nå blir dette værfenomenet stadig kraftigere

Ekstremværet «regnbomber».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Støv.

Det er slik det starter. Så pøser det ned.

Forrige måned døde 23 mennesker i Vest-Virginia, skriver Bloomberg. Nettstedet knytter dødsfallene til flom, intenst regn i USA og til værfenomenet «wet microburst» - også kalt «rainbomb».

Kraftigere med klimaendringene

Fenomenet dannes når man får kraftige nedfallsvinder på et lite område, ofte i forbindelse med tordenvær.

Nå forteller meteorologer ved ABC News en utvikling der disse stormene, samt andre stormer som rammer kraftig over mindre områder, blir sjeldnere, men sterkere i USA.

- Dette kommer antageligvis av klimaendringer, og det ser ut til at dette er den nye hverdagen vi må belage oss på, sier meteorolog Amber Sullins ifølge Bloomberg.

- Merker vinden og støvet

Nettstedet viser til en forskningsrapport referert til av Nature.com og skriver at atmosfærens arsenal av regnbomber vokser, samtidig som det blir mer ekstremvær.

En av de som har sett den kraftige stormtypen på nært hold, er den prisvinnende fotografen Bruce Haffner.

Han eier Chopperguy - et Arizona-basert firma som regelmessig dokumenterer ekstreme værfenomener fra helikopervinduet.

- Hvis du er i nærheten av været, så merker man vinden og støvet. Sandstormer følger gjerne med, før det bøtter ned, sier Haffner.

SANDSTORM: En mektig sandstorm feier over Phoenix i Arizona 30 juli. Video: Lexi Howard / Storyful Vis mer

Ikke uvanlig i USA

Firmaet hans filmet så sent som denne måneden en kraftig utgave av stormen over storbyen Phoenix.

På bildet tatt oppe fra lufta, ser stormen nesten ut som en tornado eller et atombombenedslag.

Haffner forteller likevel at det ikke er så dramatisk som det synes.

- Det er kraftige stormer, men i Arizona er ikke dette uvanlig, sier han til Dagbladet om stormtypen som trolig blir vanligere på verdensbasis.

Ikke like kraftig i Norge

Det er spådd at også Norge vil oppleve mer ekstremvær som følge av global oppvarming, men meteorolog Marin Granerød ved Meteorologisk institutt tror ikke nødvendigvis det vil øke i Norge.

- Alt skal være så stort i USA, men det spørs om vi ville fått det samme i Norge. Generelt har man ikke like kraftig uvær i Norge som man har på sydligere breddegrader, fordi temperaturforskjellene mellom atmosfæren og bakken er større der, forklarer Granerød.

Han vet ikke om noe lignende er observert i Norge tidligere.

ØSER NED: Bonden Peter Thompson trodde ikke sine egne øyne da store mengder vann plutselig øste ned fra en sky i nærheten av jordet hvor han sto i Queensland, Australia. Video: Peter Thompson / Soil2Soul Vis mer