Ufrivillig kristnet

En av fire humanetikere står ufrivillig registrert som medlemmer i statskirken. Per Erik Joner (77) har forsøkt å melde seg ut to ganger, men uten å lykkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi har hatt mistanke om feil i kirkens medlemstall i årevis, ettersom vi gang på gang har fått henvendelser fra medlemmer som har funnet seg selv på kirkens lister selv etter at de har meldt seg ut gjentatte ganger, sier Lars Gule, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Totalt 15 507 av Human-Etisk Forbunds 66 000 medlemmer står i dag oppført med medlemskap i kirken.

En av dem er Per Erik Joner. Han meldte seg ut av statskirken i 1950, og både han og de to sønnene, som verken er døpt eller innmeldt i kirken, er medlemmer i Human-Etisk Forbund. Likevel fant kona, Tone Bergli Joner, for et par uker siden ut at alle tre sto oppført som medlemmer av statskirken. Alle sammen meldte seg ut, Joner for andre gang.

-  Når ble jeg innmeldt?

-  Det hadde vært moro å vite når jeg ble innskrevet i kirkeregisteret igjen. Det er en fornærmelse og fratar meg min valgfrihet, sier Joner.

Bergli Joner gjorde også store øyne da hun oppdaget feilen.

-  Jeg meldte meg ut av statskirken fordi jeg ikke vil bli tatt til inntekt for kristne formålsparagrafer i skole og barnehage. De begrunnes jo ut fra kirkens høye medlemstall, sier hun.

-  Human-Etisk Forbund har tapt mye penger på at kirken har operert med for høye medlemstall, sier Lars Gule.

-  Taper millioner

Han anslår et tap på rundt 600 kroner per medlem per år i statsstøtte.Grunnen til at de feilaktige medlemstallene ikke er blitt oppdaget før, er at det ikke tidligere har vært mulig å sjekke medlemsregistrene i Den norske kirke opp mot medlemsregistre i andre menigheter og forbund. Det er nå blitt gjort.

-  Dersom det neste år er like mange humanetikere med doble medlemskap, vil Human-Etisk Forbund etter gjeldende lov tape ti millioner kroner. Det sier noe om alvoret i denne situasjonen. Nå må vi gå gjennom listene og finne ut hvor de dobbeltoppførte hører hjemme, sier Lars Gule i Human-Etisk Forbund.

IKKE RELIGIONSFRIHET: Ekteparet Tone Bergli Joner og Per Erik Joner skjønner ikke hvordan det kan ha seg at de står oppført som medlemmer av Den norske kirke. Bergli Joner mener kirken har skaltet og valtet med humanetikere altfor lenge.