Ufyselig debattform

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagbladet gjenga i går uttalelser fra direktøren ved Hjemmefrontmuseet, Arnfinn Moland, der han beskylder norske avisredaksjoner og spesielt Dagbladet for å la folk altfor lett slippe til med «usannheter» om 2. verdenskrig. Det er en urimelig påstand. Dagbladet har både før og etter krigen stått i fremste rekke i den antifascistiske kampen. Men det er dypt i pakt med vår liberale tradisjon at det også skal gis plass for synspunkter som bidrar til å nyansere de sannheter som har oppslutning blant de fleste historikerne som har studert denne perioden.
  • Molands påstander om at det er naziavkom som bidrar til å åpne spaltene for innlegg og uttalelser om okkupasjonen som han ikke liker, er av en slik art at vi kvier oss for å ta ham alvorlig. Vi føler ingen grunn til å søke i redaksjonelle medarbeideres familiebakgrunn for å forsikre oss om at de ikke går gamle eller nye nazisters ærend. Hans påstand er en grov fornærmelse mot den redaksjonelle ledelsen og de medarbeiderne som er satt til å utføre et ordinært journalistisk arbeid.
  • Vi har naturligvis også åpnet spaltene for folk som på en anstendig måte bærer fram det synet som ble forfektet av den tapende siden under krigen. Vi mente da og vi mener i dag at de tok feil og at deres holdninger ville ha gitt oss diktatur og meningstvang. Men deres synspunkter skal imøtegås med argumenter, ikke med utestengning. Det var jo en av hovedgrunnene til at de ble bekjempet av et stort flertall i befolkningen. Det norske folk ville ha demokrati og ytringsfrihet, og det innebærer også frihet til å framføre ytringer vi er dypt uenig i.
  • Det forundrer oss at en ledende okkupasjonshistoriker som Arnfinn Moland svikter et slikt liberalt syn. Hans foredrag tyder på at han er besatt av en autoritær djevel. Den bør han sørge for å drive ut før han gjør enda mer skade både på den institusjonen han leder og det faglige miljøet han er en del av. Akademiske titler og høye stillinger er selvsagt ingen garanti for en åpen intellektuell holdning, men Molands eget laug har vært lykkelig forskånet for slike ekstreme utslag som det han framførte i sitt angrep på dagens avisredaksjoner.