OPPFORDRER TIL HOMODRAP: Den ugandiske avisa Rolling Stone publiserte tidligere denne måneden en drapsliste over det de mente var landets mest profilerte homser og lesber. Foto: AP Photo/Scanpix
OPPFORDRER TIL HOMODRAP: Den ugandiske avisa Rolling Stone publiserte tidligere denne måneden en drapsliste over det de mente var landets mest profilerte homser og lesber. Foto: AP Photo/ScanpixVis mer

Uganda-avis publiserte drapsliste over homofile

Oppga navn, adresse og viste bilder av 100 homofile med følgende oppfordring: «Heng dem!»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den ugandiske avisa Rolling Stone publiserte tidligere denne måneden en drapsliste over det de mente var landets mest profilerte homser og lesber, ifølge CNN. På forsiden oppfordres aktivister til å henge dem.

Artikkelen kommer omtrent et år etter at parlamentarikere i landet foreslo dødsstraff eller lange fengselsstraff for folk som deltar på homoseksuelle aktiviteter. Forslaget ble lagt på hylla etter store internasjonale reaksjoner.

Angrepet - Hvordan kan dette landet tillate noe sånt? Det var det første jeg tenkte. De oppfordrer folk til å ta loven i sin egen hånd og henge oss. Vi er selvfølgelig helt forferdet, sier Julian Pepe til CNN.

Pepe, som er koordinator i organisasjonen Sexual Minorities Uganda, er blant de 100 som ble avbildet og identifisert i avisa.

Siden artikkelen kom på trykk har minst fire homofile i Uganda blitt angrepet, mens resten nå lever i frykt, sier menneskerettighets-aktivist Julian Onziema til nyhetsbyrået AP.

En person navngitt i avisa skal ha fått steiner kastet etter seg av naboene.
Homofobi Homofobi er vanlig i Afrika. I Nigeria kan man bli straffet med døden om man er homoseksuell. I Sør-Afrika, som er det eneste afrikanske landet som anerkjenner homo-ekteskap, utfører kriminelle gjenger gruppevoldtekt mot lesbiske.

Avisa har bare eksistert i seks uker, og fikk etter publiseringen en advarsel fra Medietilsynet i Uganda. Men det var slett ikke på grunn av innholdet, men på grunn av at den ikke hadde registrert seg hos myndighetene.

- Etter at de har gjort papirarbeidet, har de lov til å publisere avisa igjen, sier Paul Mukasa ved Medietilsynet.
Forsvarer publisering Avisas redaktør, Giles Muhame, forsvarer publiseringen og mener den var i offentlighetens interesse.

- Vi følte at samfunnet trengte å vite at slike folk eksisterer blant dem. Noen av dem rekrutterer små barn til homoseksualitet, som er negativt. De utnytter de fattige barna. I korte trekk laget vi saken fordi homoseksualitet er ulovlig, uakseptabelt og fornærmer vår tradisjonelle livsstil, sier Muhame til AP.