Ugandas president hyller Trump: - Det er vår feil

Ugandas president liker at Donald Trump er ærlig.

HYLLER TRUMP: Ugandas president Yoweri Museveni sier han elsker USAs president Donald Trump. Museveni mener Trump er den beste presidenten amerikanerne kunne ha fått. FOTO: NTB Scanpix
HYLLER TRUMP: Ugandas president Yoweri Museveni sier han elsker USAs president Donald Trump. Museveni mener Trump er den beste presidenten amerikanerne kunne ha fått. FOTO: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for at Donald Trump kaller afrikanske land for «drittland», har USAs president i hvert fall én fan i Afrika: Ugandas president Yoweri Museveni (73).

- Jeg elsker Trump fordi han snakker ærlig om afrikanere, sa Museveni i en tale da han åpnet Det østafrikanske parlamentet i Kampala tirsdag, melder NTV Uganda.

«Drittland»

Presidentens hyllest kommer om lag to uker etter Trumps «drittland»-kommentar. Kommentaren ble sagt under et møte i Det hvite hus da det ble foreslått å gjenopprette beskyttelsen for innvandrere fra Haiti, El Salvador og forskjellige afrikanske land i innvandringsavtalen.

Etter møtet svarte USAs president Donald Trump at han heller vil ha folk fra Norge, enn fra «drittland».

Kommentaren fikk flere land til å se rødt. 54 land har krevd en unnskyldning og FN har kalt kommentaren rasistisk.

Donald Trump nektet i ettertid for at han sa kommentaren, men en uke etterpå svarte han på rasistanklagene:

- Jeg er ikke rasist. Jeg er den minst rasistiske personen du noen gang har intervjuet, sa han.

- Vår feil

STRYK: Etter pressekonferansen med Erna Solberg og Donald Trump har det kokt i sosiale medier. De mener nemlig den norske statsministeren er bedre i engelsk enn amerikaneren selv. Video: CNN, NTB Scanpix Vis mer

Presidenten for det østafrikanske landet, som har blitt stemplet som diktator, sier i sin tale at Trump er den beste presidenten USA har hatt, skriver CNN.

- Jeg vet ikke om han er feilsitert eller hva, men jeg liker at han er ærlig når han snakker, sier han.

Deler av talen til Museveni ble delt på NTV Uganda, men han delte også noen setninger på Twitter i ettertid.

- Donald Trump er ærlig når han snakker om afrikanere. Afrikanere må å løse problemene sine selv. Du overlever ikke om du er svak. Det er afrikanernes feil at de er svake. Vi er tolv ganger størrelsen av India, men hvorfor er ikke vi sterke? skriver han på Twitter.

President i over 30 år

Museveni ble innsatt som president i Uganda i 1986 etter år med borgerkrig i landet. Flerpartisystemet ble gjeninnført i 2005, men ingen ledere fra andre partier har vunnet over den sittende presidenten i valg.

Presidenten ble nok en gang gjenvalgt under valget i 2016. Både USA og EU har slått fast at valget var udemokratisk, og det skjer stadig fengsling av opposisjonspolitikere.

Etter valget i 2016 ble opposisjonslederen Kizza Besigye siktet for landsforræderi. Grunnlaget for siktelsen skal ha vært en video av Besigye på internett, der han blir tatt til ed som Ugandas president, skriver NTB.

I juni 2016 ble 30 personer pågrepet, mistenkt for å planlegge et kupp mot presidenten.