Ugandiske politikere vil stoppe norsk bistand som «promoterer» homofili

- Bare det at politikerne nå snakker om å introdusere en ny lov, skaper mer vold.

FEIRET HOMOFILILOV:  Uganda innførte i februar livstid for homofili, men loven ble erklært grunnlovsstridig. Nå vil homofilimotstandere prøve å få innført enda en anti-homofililov. På bildet feirer demonstranter mot homofili, deriblant den profilerte presten Martin Ssempa, Ugandas første homofililov i Kampala i April i år. Foto: Isaac Kasamani / AFP Photo / NTB Scanpix
FEIRET HOMOFILILOV: Uganda innførte i februar livstid for homofili, men loven ble erklært grunnlovsstridig. Nå vil homofilimotstandere prøve å få innført enda en anti-homofililov. På bildet feirer demonstranter mot homofili, deriblant den profilerte presten Martin Ssempa, Ugandas første homofililov i Kampala i April i år. Foto: Isaac Kasamani / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I august trakk flere internasjonale bistandsgivere et lettelsens sukk, da Ugandas omstridde homofililov ble erklært grunnlovsstridig.

Men et nytt lovforslag er på trappene. Og hvis det går gjennom, kan det kriminalisere all norsk bistand til homofiles rettigheter i Uganda.

- Hovedmålet med denne loven er å stoppe all finansiering til LHBT-grupper i Uganda. Til helsetjenester, til sikkerhetsarbeid - hva som helst, sier Frank Mugisha, leder i Sexual Minorities Uganda (SMUG) til Dagbladet.

- Skaper mer vold Tross massive protester innførte Uganda 24. februar en lov som ga livstid i fengsel for «gjentatt homofil aktivitet». Norge svarte med å trekke 50 millioner kroner av bistanden til Uganda, USA trakk bistand og Verdensbanken stoppet et lån på over 500 millioner kroner. 

I slutten av august ble loven erklært grunnlovsstridig, men det tok bare tre måneder før et nytt lovforslag mot homofili ble lekket.

- Bare det at politikerne nå snakker om å introdusere en ny lov, skaper mer vold. Det roet seg litt ned etter den forrige loven ble annullert, men nå stiger homofobien igjen. Folk tar loven i egne hender, sier Frank Mugisha, som nå er på besøk i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer