Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ugandiske politikere vil stoppe norsk bistand som «promoterer» homofili

- Bare det at politikerne nå snakker om å introdusere en ny lov, skaper mer vold.

FEIRET HOMOFILILOV:  Uganda innførte i februar livstid for homofili, men loven ble erklært grunnlovsstridig. Nå vil homofilimotstandere prøve å få innført enda en anti-homofililov. På bildet feirer demonstranter mot homofili, deriblant den profilerte presten Martin Ssempa, Ugandas første homofililov i Kampala i April i år. Foto: Isaac Kasamani / AFP Photo / NTB Scanpix
FEIRET HOMOFILILOV: Uganda innførte i februar livstid for homofili, men loven ble erklært grunnlovsstridig. Nå vil homofilimotstandere prøve å få innført enda en anti-homofililov. På bildet feirer demonstranter mot homofili, deriblant den profilerte presten Martin Ssempa, Ugandas første homofililov i Kampala i April i år. Foto: Isaac Kasamani / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august trakk flere internasjonale bistandsgivere et lettelsens sukk, da Ugandas omstridde homofililov ble erklært grunnlovsstridig.

Men et nytt lovforslag er på trappene. Og hvis det går gjennom, kan det kriminalisere all norsk bistand til homofiles rettigheter i Uganda.

- Hovedmålet med denne loven er å stoppe all finansiering til LHBT-grupper i Uganda. Til helsetjenester, til sikkerhetsarbeid - hva som helst, sier Frank Mugisha, leder i Sexual Minorities Uganda (SMUG) til Dagbladet.

- Skaper mer vold Tross massive protester innførte Uganda 24. februar en lov som ga livstid i fengsel for «gjentatt homofil aktivitet». Norge svarte med å trekke 50 millioner kroner av bistanden til Uganda, USA trakk bistand og Verdensbanken stoppet et lån på over 500 millioner kroner

I slutten av august ble loven erklært grunnlovsstridig, men det tok bare tre måneder før et nytt lovforslag mot homofili ble lekket.

- Bare det at politikerne nå snakker om å introdusere en ny lov, skaper mer vold. Det roet seg litt ned etter den forrige loven ble annullert, men nå stiger homofobien igjen. Folk tar loven i egne hender, sier Frank Mugisha, som nå er på besøk i Norge.

Vil kriminalisere «promotering» Politikeren bak den første loven, David Bahati, beskylder vestlige land for å spre homofili i Uganda. Han ville stoppe all støtte til organisasjoner som «promoterer» homofili.

«Promotering» kan tolkes som helseklinikker som jobber mot hiv/aids og deler ut kondomer, eller personer som opplyser om homofiles rettigheter. En bred tolkning vil også omfatte journalister som skriver positivt om homofili.

- Jeg håper at Norge ikke tar pengene fra bistandskuttet og bruker dem på å støtte organisasjoner som promoterer homofili. For slike organisasjoner vil bli forbudt og alle pengene vil bli stoppet, sa Bahati til Dagens Næringsliv i april.

Det er uklart hvem som står bak lovforslaget som nå er lekket til ugandiske medier, men også det vil stoppe økonomisk støtte til LHBT-organisasjoner.

- Lovforslaget kan gjøre det umulig for oss å støtte arbeidet for LHBT-rettigheter økonomisk. Det er helt åpenbart at norske organisasjoner og alle land som støtter LHBT-organisasjoner i Uganda, kan bli kriminalisert av det nye lovforslaget, sier internasjonal rådgiver Tor Kjetil Edland i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Bred støtte Den forrige loven ga livstid i fengsel for «gjentatt homofil aktivitet» og sex med mindreårige eller hiv-smittede. I det lekkede lovforslaget, er imidlertid 15 år den strengeste straffen. Lovforslaget kaller homofili en «unaturlig seksuell aktivitet», sammen med sex med dyr, eldre eller barn.

ER I NORGE:  Frank Mugisha og Sexual Minorities Uganda (SMUG) fikk i 2011 Raftoprisen. Denne uka har han vært i Norge på nytt. Mugisha håper at internasjonalt press kan knekke det nye lovforslaget mot homofili. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
ER I NORGE: Frank Mugisha og Sexual Minorities Uganda (SMUG) fikk i 2011 Raftoprisen. Denne uka har han vært i Norge på nytt. Mugisha håper at internasjonalt press kan knekke det nye lovforslaget mot homofili. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

Det er bred støtte i den ugandiske befolkningen for homofililoven.

- Så lenge homofile utnytter våre barn og sårbare mennesker, så vil opposisjonen støtte et nytt lovforslag mot homofili, sa opposisjonsleder Cecilia Ogwal til avisa Daily Monitor i november.

Parlamentsmedlem Abdu Latif Ssebagala sier han håper lovforslaget kan bli vedtatt i parlamentet før jul, så uganderne kan «feire det som en julegave».

- Vi har et utkast klart og vi har styrket loven, spesielt når det kommer til promotering og å lokke barn, sier Ssebagala, som sitter i komiteen for et nytt lovforslag, til Reuters.

- Hvis loven går gjennom og bistanden stoppes, vil vi ikke kunne fortsette med hiv/aids-programmene våre, dokumentere diskriminering og gi sikkerhetsstøtte til folk som blir utsatt for vold, sier Frank Mugisha til Dagbladet.

«AVSLØRER» HOMOFILE:  Dagen etter Uganda innførte sin første homofililov i februar, trykte en ugandisk avis bilder av «Ugandas 200 største homofile». Foto: Stephen Wandera / AP Photo / NTB Scanpix
«AVSLØRER» HOMOFILE: Dagen etter Uganda innførte sin første homofililov i februar, trykte en ugandisk avis bilder av «Ugandas 200 største homofile». Foto: Stephen Wandera / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer