-  Ugjennomtenkt UDI-utnevnelse

Erna Solberg mener Bjarne Håkon Hanssen har stilt seg i faresonen ved å utnevne Manuela Ramin-Osmundsen til UDI-sjef uten å ha undersøkt alle sakens sider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Bjarne Håkon har stukket hodet sitt vel langt fram. Det kan sette ham i en vanskelig posisjon når alle sakens fakta kommer for en dag, sier Høyre-leder og tidligere Kommunalminister Erna Solberg.

-  Ikke grundig nok

Hun mener arbeids- og inkluderingsministeren ikke gjorde grundig nok jobb før han 17. mars utnevnte Manuela Ramin-Osmundsen til ny direktør i UDI etter Trygve Nordby.

-  Sett i ettertid ville det vært lurt å ha tenkt gjennom utnevnelsen. Han var jo på tidspunktet Manuela ble utnevnt, klar over alvoret i saken, sier Solberg.

-  Hvordan reagerer du på at Hanssen ikke tok kontakt med Nordby før han utnevnte Ramin-Osmundsen?

-  Det ville jeg gjort. Bjarne Håkon må på dette tidspunktet ha vært klar over de politiske konsekvenser av at UDI i denne saken utformet politikk uten godkjenning fra politikerne og at det ville utløse en stor debatt, sier Solberg.

Ansettelsen ble utsatt

Utnevnelsen av Ramin-Osmundsen ble utsatt i to uker på grunn av saken. Hanssen har forklart at han trengte mer tid for å avklare Ramin-Osmundsens rolle. Hun har, ifølge Hanssen, forsikret om at hun ikke kjente til at sjefen hennes, Trygve Nordby, godkjente det omstridte praksisnotat - et styringsredskap for saksbehandlingen i UDI som de som avgjør asyl- og oppholdssaker jobber etter.

Manuela Ramin-Osmundsen ble, ifølge henne selv, først klar over praksisen etter at departementet var gjort kjent med saken i januar. Hun ønsket i går ikke å kommentere enkeltheter i saken før granskningen er startet.

Solberg understreker at hun ikke har noe grunnlag for å si om Manuela Ramin-Osmundsen, som i fjor høst var nestsjef i UDI, var informert da Trygve Nordby innførte den omstridte praksisen 25. oktober i fjor.

Solberg er enig med Hanssen i at dette er utforming av politikk som UDI ikke kan gjøre uten å ha klarering fra politisk ledelse i departementet.

ETTERPÅKLOK? Erna Solberg (H), kommer med kritikk.