Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ugly bugly

Stygg blir trendy i 2007? Særlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYTTÅRSAFTEN lanserte ABC kampanjen «Be Ugly 07», en bevegelse som skal bevise at uperfekt er det nye skjønnhetsbegrepet. Moralen er, kremt: Vær smart, ekte, ærlig og tro på deg selv. Kast samfunnets urealistiske skjønnhetsidealer i søpla. Poenget er selvsagt at ABC, og nå TV Norge, surfer på en «Ugly Betty»-bølge. Den lettbeinte komiserien fra motemagasin-helvete selger som Prada og Louis Vuitton-vesker. Onsdag så vi, noen av oss, Betty Suarez (America Ferrera) snuble inn i Mode-redaksjonen, med ufikse briller, unappete øyebryn, tidenes mest utbygde tannregulering, en skikkelig firefeltsvei i stål - og et hjertevarmt smil.

DEN STYGGE andungen kastes til fashionista-ulvene. Lubben middelmådighet fra jordnære Queens, blir ansatt som sjefens assistent, av sjefens far, fordi hun er den eneste kvinnen på Manhattan sønnen neppe vil hoppe til sengs med. Serien produseres av Salma Hayek, en ikke utpreget uskjønn skuespiller, og er basert på en colombiansk telenovelle.

THE DEVIL wears Prada. Den kyniske motebransjen er det perfekte serieunivers for en liten tannregulert hjerteknuser. Vi snakker hyener, pudler og sjefshekser. Botox-lobotomerte jernhurper som smiler mens de knekker nakken på konkurrentene. På slep tripper deres alltid like nevrotiske, dekadente hyperhomofile assistenter. Og ellers; forfengelige franske fotografer, lunefulle, fallerte primadonnaer og horder av blondiner som selger silikonkroppene sine for mindre enn en Prada-knapp.

AB FAB, eller «Absolutely Fabulous», BBCs suksesserie, var fashionmoro på sitt ypperste. Ingen slår det utagerende, kjendiskåte, sjampisslurpende radarparet. Du vet, den nevrotiske moteredaktøren Eddy Monsoon (Jennifer Saunders) som alltid er på slanker\'n, og hennes høye, fulle, anorektiske, nymfomane bestevenninne med høysåta, Patsy Stone (Joanna Lumley). AbFab-replikker er klassikere: Patsy om rike, tynne kvinner: «De spiser ikke lunsj. De shopper lunsj». Eddy, på slanker\'n: «Inne i meg bor en tynn kvinne.» Eddys mor: «Er du sikker på at det bare er én, kjære?»

ANDUNGEN blir svane. Den bebrillete sekretæren i gamle filmer, i brun strikkejakke, med håret trukket stramt bakover. Sjefen, rundbrenneren, ser ikke skogen for bare trær der han bakser rundt med bimboene. Men så en aften, hva skjer? Han ser Miss Prektig uten briller, med håret flommende nedover ryggen. Vips, han faller. For Betty er selvsagt ei søt lita snelle, bak alt munnstålet. Det er ingen risikosport å vedde en sjampis på at briller, tannregulering og andre ufiksheter forsvinner. Forelsker så sjefen, Daniel Meade (Eric Mabius) og Betty (America Ferrera) seg i hverandre? Neppe.Beskjeden fra de colombianske seerne var klar: De likte det ikke da Betty gjennomgikk en total makeover og giftet seg med bossen. Hele poenget er at Betty ikke må bli for pen. Bare litt pen. Sjampisen trekkes tilbake. Men jeg vedder en tørr hvitvin på at hun napper øyebrynene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!