«Ugreit å bruke legetittelen slik Fedon Lindberg gjør»

Fedon Lindberg er lege. Samtidig tjener han millioner på Fedon-brødet, Fedon-kaka og Fedon-bøkene. Legeforeningen mener koblingen er problematisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ugreit å bruke legetittelen slik Fedon Lindberg gjør. En lege bør være forsiktig med å bruke tittelen til å selge kommersielle produkter som grenser opp mot legegjerningen, sier president Hans Kristian Bakke i Den norske lægeforening.

Fedon-feber

Dagbladet skrev i går om Fedon-feberen som herjer landet. Supersalg av kokebøker, matlagingskurs, brød, kakemikser og Dr. Lindbergs fruktose, har gjort indremedisineren Fedon Lindberg rik. Samtidig utfører han sin legegjerning ved klinikken Vekt i balanse i Oslo.

- Legetittelen er en beskyttet tittel fordi befolkningen skal ha forutsigbarhet i forhold til behandlingsmetodene som legene bruker. Måten Lindberg bruker tittelen sin på, er derfor ikke uproblematisk. Både sykepleiere og leger bør være forsiktige med å knytte titlene sine til salg av kommersielle varer - spesielt i tilfeller hvor det dreier seg om produkter som benyttes i pasientbehandling, sier Bakke.

Statens helsetilsyn kan tilbakekalle autorisasjoner, lisenser eller spesialistgodkjenninger, blant annet hvis atferden er uforenlig med yrkesutøvelsen og i strid med helsepersonelloven.

Undergraver tittelen

Presidenten i legeforeningen mener Lindbergs business både er innenfor lovverket og de etiske reglene for leger. Likevel synes han det er uklokt å brukte doktortittelen i stort omfang for å selge produkter som brød og sukker.

- Faren er at man undergraver noe av grunnlaget for at legetittelen er beskyttet. Folk kan bli i tvil om personen som titulerer seg lege virkelig bruker utprøvde, kontrollerte metoder i behandlingen, advarer Hans Kristian Bakke.

Helsedirektør Lars E. Hanssen kan ikke se at Lindberg har gjort noe galt i tilsynssammenheng.

- Umiddelbart, og slik jeg kjenner virksomheten fra media, kan jeg ikke se at han har brutt noen lover eller regler. Leger som skriver bøker, tilbyr røykeavvenning eller svangerskapskurs, vil alltid tjene penger på det. Selv vokste jeg opp med Dr. Greves barnesåpe, sier Hanssen.

I en telefonsamtale med Dagbladet i går beklaget Fedon Lindberg den siste tidas fokus på hans person framfor kostholdsdebatten. Til legeforeningens skepsis sier han:

- Ingen kommentar.

HANS KRISTIAN BAKKE: President i Den norske lægeforening.
--> INGEN KOMMENTAR: Fedon Lindberg beklager fokuset på hans person framfor kostholdsdebatten. Til legeforeningens skepsis har han ingen kommentar.