Ugyldig abortavstemning i Portugal

Men statsministeren ber om lovendring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Portugal vil likevel lempe på landets strenge abortlov, selv om resultatet av søndagens folkeavstemning om abortreformer er ugyldige.

Portugiserne gikk til folkeavstemning for å stemme for eller mot en liberalisering av landets svært strenge abortlov. Men selv om aborttilhengerne vant med 59,3 prosent, var valgdeltakelsen på bare 43 prosent, for lite til at resultatet ble kjent gyldig. Ifølge portugisisk lov måtte minst 50 prosent av velgerne ha stemt, skulle resultatet blitt godkjent. 

I kveld sa statsminister Jose Socrates fra sosialistpartiet at han vil be nasjonalforsamlingen om å stemme for abortreformen likevel.

- Selv om ikke resultatet av avstemningen er juridisk bindende, mener sosialistpartiet at vi som et demokrati må lytte til hva portugiserne sier, forklarer Vitalino Canas, talsmann for regjeringen.

10. svangerskapsuke

Sosialistregjeringen i det strengt katolske landet har lagt fram forslag om at kvinner skal få mulighet til selvbestemt abort fram til tiende svangerskapsuke.

I en tilsvarende folkeavstemning i 1998 sa bare 32 prosent av de stemmeberettigede sin mening, og også da ble resultatet kjent ugyldig.

Portugal har i dag en av de mest restriktive abortlovene i Europa. Slik loven er i dag, kan kvinner kun ta abort dersom de er blitt voldtatt, har et foster med store misdannelser, eller dersom kvinnens liv er i fare. Kvinner som tar ulovlig abort risikerer inntil tre års fengsel, mens de som utfører inngrepet kan få opptil åtte års fengsel dersom de blir dømt.

ABORTLOV: Nonner i Fatima i det sentrale Portugal avgir stemme i folkeavstemningen om en mer liberal abortlov. Foto: REUTERS/SCANPIX
ABORTLOV: Nonner i Fatima i det sentrale Portugal avgir stemme i folkeavstemningen om en mer liberal abortlov. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Mange dør

Ifølge tall fra flere pro-abortorganisasjoner blir 10.000 kvinner hvert år innlagt på sykehus med skader som følge av ulovlig abortinngrep, og mange dør. Abortmotstanderne sår imidlertid tvil om disse tallene.

Den katolske kirke hevder på sin side at et ja til selvbestemt abort vil være første skritt mot en oppløsning av tradisjonell familiemoral, og at det kan bli fulgt av andre radikale forslag som adgang til ekteskap mellom homofile og lesbiske.

(NTB)