JULETRADISJON:  Mona Høiness sammen med Per Urdahl (da 91 år) og Synnøve Alver Urdahl (da 80) julaften 2001. Foto: Privat.
JULETRADISJON: Mona Høiness sammen med Per Urdahl (da 91 år) og Synnøve Alver Urdahl (da 80) julaften 2001. Foto: Privat.Vis mer

- Ugyldig underskrift på testamentet

Ny runde om 100-milloners arven til Mona Høiness. Svenske politieksperter trukket inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slektninger til det barnløse og velstående ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl legger fram materiale fra svenske polititeknikere i et nytt, rettslig framstøt for å bevise at 100-millioners arven til advokat Mona Høiness ikke er gyldig.

Etter en opprivende rettsrunde høsten 2012, slo Oslo byfogdembete fast at enkefru Urdahl var i stand til å ivareta sine egne interesser i rettslig forstand og at det ikke var noen formelle feil med testamentet fra 2007.

Da testamentet ble hentet fram etter at Synnøve Alver Urdahl døde i juni 2011, 91 år gammel, ble det klart at husvennen Mona Høiness var enearving til formuen, som var anslått til 100 million er kroner. Ingen av slektningene fikk en krone.

Et hundepensjonat i Akershus var eneste navngitte arvemottaker utenom den kjente advokaten. Arven dit var satt til 50 000 kroner.

Kostet 2,9 millioner sist De åtte slektningene etter Urdahl-ekteparet ble sittende igjen med advokatregninger og saksomkostninger på i alt 2,9 millioner kroner etter den første rettsprosessen.

Neste mandag starter en ny runde i Borgarting lagmannsrett.

 NY RETTSRUNDE 17. MARS:  Høflige håndtrykk mellom Mona Høiness' (i midten i bakgrunnen) advokat Mette Yvonne Larsen og saksøkernes prosessfullmektig Fred A. Gade før første rettsrunde startet i august 2012. Så spørs det om smilene sitter like løst når en ny runde starter i Borgarting lagmannsrett mandag 17. mars. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
NY RETTSRUNDE 17. MARS: Høflige håndtrykk mellom Mona Høiness' (i midten i bakgrunnen) advokat Mette Yvonne Larsen og saksøkernes prosessfullmektig Fred A. Gade før første rettsrunde startet i august 2012. Så spørs det om smilene sitter like løst når en ny runde starter i Borgarting lagmannsrett mandag 17. mars. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

De samme slektningene og deres prosessfullmektig, advokat Fred A. Gade, legger nå fram materiale fra Statens kriminaltekniska laboratorium i Stockholm, som skal overbevise lagmannsretten om at testamentet i favør Mona Høiness er ugyldig.

I så fall kan arven bli delt i to på ekteparets slektninger. Høyesterettsadvokat Per Urdahl, som døde i uskiftet bo i 2002, var en av landets fremste skatterettsjutrister i etterkrigstiden.

Skrevet før - eller etter Advokat Gade trekker fram denne konklusjonen fra det svenske kriminallaboratoriet som har undersøkt testamentet for saksøkernes regning:

«Resultatet taler verken for eller mot at navnetrekket «Synnøve Alver Urdahll» er skrevet før den priklede støttelinjen på dokumentet ble påført».


Overfor lagmannsretten påpeker saksøkernes advokat flere årsaker til at underskriften er ugyldig og at testamentet dermed må kjennes ugyldig, blant annet at Synnøve Alver Urdahl var syk da det ble til.

Privatetterforsker Begge parter har innkalt et titalls vitner i arvesaken, som vil gå for lagmannsretten hele neste uke. På slektningenes vitneliste står blant andre en privatetterforsker og en skriftekspert.

Mona Høiness' advokat Mette Yvonne Larsen avviser alle påstandene fra saksøkerne.

 I VITNEBOKSEN:  Dommeren ga testamentvitnene Stein Bendixen og Sidsel Ramstad (tidligere Weedon) tillit etter forklaringen i første rettsrunde. Nå må de forklare seg igjen i Borgarting lagmannsrett om arven til sin venn Mona Høiness. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
I VITNEBOKSEN: Dommeren ga testamentvitnene Stein Bendixen og Sidsel Ramstad (tidligere Weedon) tillit etter forklaringen i første rettsrunde. Nå må de forklare seg igjen i Borgarting lagmannsrett om arven til sin venn Mona Høiness. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer

Hun har innkalt flere nye vitner siden sist for å få vist at Synnøve Alver Urdahl ikke var så «utenfor» som slektningene hevder, og at Mona Høiness virkelig var regnet som en «datter» for det barnløse paret.

Dagbladet var i kontakt med Mona Høiness søndag. Hun vil ikke uttale seg om arvestriden før den kommer opp i retten påny.