- Uheldig å boikotte terror-vitnene

- Blir en bekreftelse på at de sensureres og behandles annerledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De koordinerende bistandsadvokatene i terrorsaken valgte i dag å ikke stille spørsmål til vitnene Ole Jørgen Anfindsen, Arne Tumyr og Tore Tvedt.

Boikott Bistandsadvokat Frode Elgesem sa i retten:

- Vi har en kommentar til Anfindsen og vitnene etterpå. Denne saken gjelder en tiltale for terror, som består av en lang rekke drap og drapsforsøk. Det vitneprov jeg har hørt i dag viser at det finnes oppfatninger som Breivik deler der ute, og kan ha verdi for tilregnelighetsspørsmålet. Men utover det, om disse vurderingene er riktige eller sanne, mener vi er uinteressant og vil ikke stille spørsmål til det.

Han utdypet boikotten overfor Dagbladet:

- Vi ønsker å markere et prinsipielt standpunkt når vi nå går over til en ny type vitner som selv er aktører på høyresiden.

- Innholdet i budskapet de har, og diskusjonen av om det er akseptabelt, mener vi er irrelevant for den strafferettslige vurderingen. Og det er støtende å antyde at slike politiske synspunkter kan tjene som en begrunnelse for massedrapene Breivik begikk.

- Feil  Arne Seland, som er blant bistandsadvokatene i saken, mener boikotten var en feilvurdering.

- Jeg synes det er helt fint at ikke bistandsadvokatene stiller spørsmål, men det blir feil å fronte en boikott av vitnene. Det er jo en bekreftelse på det som Breivik mener. Det virker lite gjennomtenkt, sier Seland og utdyper:

- Breivik og dagens vitner sier at de ikke slipper til i media. De sier de blir forfulgt for sine meninger og forvrengt av journalister. Ytringsfriheten gjelder ikke for dem. Dette er bare tøv, men når bistandsadvokatene særbehandler dem, kan de tolke det som en bekreftelse på at de behandles annerledes.

BISTANDSADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Arne Tumyr, fra «Stopp islamifiseringen av Norge (SIAN)», klaget over at hans og Tvedts forklaringer ikke ble tillatt vist på TV av retten.

- Avslutningsvis vil jeg si at jeg er skuffet over at mitt vitneprov ikke er funnet verdig å kringkastes. Jeg har ingen professor- eller doktortittel, men er allikevel en politisk aktør og samfunnsdebattant, sa Tumyr.

- Mulighet Lars Gule, stipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus og som selv vitnet i terrorsaken i forrige uke, mener bistandsadvokatene godt kunne ha stilt spørsmål til dagens vitner.

- Bistandsadvokatene hadde en mulighet til å fokusere den politiske dimensjonen og vist tydeligere at Breivik står innenfor rammene av et politisk univers. Derfor kan en stille spørsmål ved hvorfor det er klokt med en slik boikott. Samtidig har jeg forståelse for at bistandsadvokatene velger det av hensyn til de pårørende, som står for noe helt annet enn det vi har fått høre fra Anfindsen, Tumyr og Tvedt, sier Gule til Dagbladet.

Niels-Christian Petersen, en av bistandsadvokatene som fulgte saken fra salen i dag, lot seg ikke provosere av boikotten, men mener samtidig at den kanskje ikke burde blitt markert.

- Jeg skjønner hva forsvarerne ønsker å få belyst. Og det er naturlig at bistandsadvokatene ikke har noen spørsmål til disse vitnene. Men jeg synes egentlig ikke de hadde trengt å markere det, sier Petersen til Dagbladet.

Siv Hallgren, en av av de tre koordinerende bistandsadvokatene, sier at det ikke var viktig for dem å markere noen boikott.

- Vi kunne forsåvidt bare ha unngått å stille spørsmål, uten at vi bemerket det. Jeg tenker at det er viktig at de kommer til ordet, for eksempel i media, slik det skjer i dag, men at de egentlig ikke hører hjemme i denne saken, sier Siv Hallgren til Dagbladet.

VITNET: Arne Tumyr, formann for Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) i rettsal 250 tirsdag. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
VITNET: Arne Tumyr, formann for Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) i rettsal 250 tirsdag. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer