Uheldig festvits fra Enron-sjef

En video fra Enronsjefenes festligheter setter gigantkonkursen i et merkelig lys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Enron gikk konkurs mistet tusenvis av ansatte jobben i det enorme kraftkonsernet. Konkursen kom etter at konsernets aksjer begynte å synke kraftig i verdi, og det viste seg at de hadde blåst opp inntektene, skjult enorme investeringer og tap i forskjellige datterselskaper, samtidig som de ikke klarte å betale avdragene på forfalte milliardlån.

Nå har det dukket opp en video fra avskjedsfesten til tidligere konsernsjef Rich Kinder som setter konkursen i et merkelig lys. På videoen som er tatt opp i januar 1997 vitser toppsjefene om oppblåste regnskaper og de andre tingene som til slutt felte selskapet. Sikkert morsomt for sjefene i et selskap som var på vei oppover, ikke like gøyalt i ettertid.

Tidligere administrasjonssjef i Enron, Peggy Menchaca, laget et lite skuespill som avskjedshilsen til Kinder, hvor hun selv spilte den avtroppende toppsjefen. I skuespillet uttrykker Kinder tvil om den nye toppsjefen Jeffrey Skillings inntektsoverslag, hvor Skilling anslår 600 prosent økning i Enrons inntekter.

Skilling svarer Kinder:

- Vi kommer til å gå over fra vanlig bokføring til noe jeg kaller HFV, eller hypotetisk framtidig verdi-bokføring. Hvis vi gjør det kan plusse på en trillion dollar i bunnlinja, sa Skilling. Og gjorde tydeligvis akkurat det.

De føderale etterforskerne i Enronsaken har ytret ønske om å få se videoen, skriver den amerikanske nettavisa click2houston. De fleste toppsjefene i Enron har nektet å uttale seg om konkursen de tjente milliarder på.

Les historien om bobla som sprakk.

<B>- PLUSSE PÅ EN TRILLION: </B>Med HFV - hypotetisk framtidig verdi-bokføring - kan vi plusse på en trillion dollar i bunnlinja, vitset Enron-sjef Jeffrey Skilling, på en fest.<br>Foto: SCANPIX