«Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomitéen»

Dette er en kommentar som Frp-politiker Ulf Leirstein synes Hadia Tajik må tåle.

HELT GREIT: Det mener Ulf Leirstein (Frp), som sitter i Stortingets justiskomité, der Hadia Tajik (Ap) er leder. Faksimile: Facebook.
HELT GREIT: Det mener Ulf Leirstein (Frp), som sitter i Stortingets justiskomité, der Hadia Tajik (Ap) er leder. Faksimile: Facebook.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen».

«Er Hadia Tajik egentlig kjønnsmoden?»

Dette er kommentarer som Frps justispolitiker Ulf Leirstein «liker» på sin Facebook-side, under Dagbladets sak om at Arbeiderpartiets Hadia Tajik kritiserer mannsdominans blant Frps justispolitikere.

- Er dette kommentarer du støtter?

- Ja, absolutt. Når Hadia Tajik lander på et sånt lavmål at hun drar inn kjønn, så må hun tåle at folk harselerer tilbake.

- Hvorfor tenker du at dette er harselas, kommentaren kan vel tolkes muslimfiendtlig?

- Jeg tolker de fleste kommentarene på facebooksiden som humoristisk ment. Men den kan tolkes muslimfiendtlig, på samme måte som hennes kommentarer kan tolkes mannsfiendtlige.

- Hvorfor vil du legitimere dette med å «like»?

- Når hun velger å kritisere at vi bruker menn i våre posisjoner, må hun tåle at noen stiller spørsmål ved at det er muslimer i justiskomiteen.

- Synes du det er negativt med muslimer i justiskomiteen?

- Nei, men jeg synes ikke det gjør noe med mannsdominans heller. Nå må jeg si at jeg ikke har skrevet kommentaren selv, og jeg ville nok ikke ha skrevet den heller. Det å trykke «like», behøver ikke bety at man er hundre prosent enig.

- Lurer du på om Hadia Tajik er kjønnsmoden?

- Haha, nei, det har jeg ingen formening om. Poenget er ikke hva jeg trykker «like» på, poenget er at hun kritiserer Frp for å ha mange menn i politiske posisjoner. Det er et idiotisk angrep, og viser mangel på politiske argumenter.

- Tenker du på om noen kan bli såret av slike kommentarer?

- Da må man velge å ikke delta i offentlig debatt. Hun stiller spørsmål ved min kompetanse fordi jeg er mann, da må hun tåle at noen stiller spørsmål ved hennes interesser fordi hun er muslim. Jeg synes ikke det er noe problem at hun er kvinne og muslim. Det er hun som velger å sette folk i bås. Jeg har besøkt flere krisesentre og voldtektsmottak i mitt hjemfylke enn noen kvinne fra Arbeiderpartiet. Det er feil å tro at vi ikke bryr oss bare fordi vi er menn.

- Er du feminist?

- Nei, det er en merkelapp jeg ikke liker.

- Siv Jensen har vært opptatt av å rekruttere flere kvinnelige Frp-politikere. Synes du det er viktig?

- Jeg er mest opptatt av å få inn flest mulig folk, jeg er ikke opptatt av hvilket kjønn de er, sier Leirstein.

Han mener de rødgrønne har større mannsdominans enn de blåblå.

- Hvis Hadia Tajik skal kritisere oss for mannsdominans, er det jo spesielt at alle de tre rødgrønne partiene har mannlige partiledere. For første gang har vi nå en kvinnelig statsminister og en kvinnelig finansminister. Hadia Tajik burde heie fram dem i stedet for å ville bytte dem ut med menn. Her treffer hun seg selv midt i døra, mener Ulf Leirstein.

Dette sa Hadia Tajik i Dagbladet lørdag:

- Det er en uheldig utvikling at hele justispolitikken til Fremskrittspartiet på Stortinget og i regjeringen, styres bare av menn. På alle politikkområder er det nyttig med en bredde av erfaringer. Det er noe av grunnen til at for eksempel vold i nære relasjoner er blitt et viktig justispolitisk spørsmål, og ikke lenger bare et spørsmål om husbråk. Hun anklager også justisminister Anders Anundsen for å ha skygget unna debatter om kvinners rettssikkerhet, sovevoldtekt, menneskehandelens bakmenn og prostitusjon, og trekker fram at regjeringen kutter i gratis rettshjelp til kvinner og ønsker å oppheve sexkjøploven.

I kveld sier hun:

- Som offentlig person har jeg vent meg til denne type kommentarer på sosiale medier og i kommentarfeltene. At en stortingsrepresentant velger å legitimere slike utsagn, er eksotisk selv for meg.

- HELT OK: Stortingspolitiker Ulf Leirstein mener disse kommentarene er humoristisk ment. Faksimile: Facebook.
- HELT OK: Stortingspolitiker Ulf Leirstein mener disse kommentarene er humoristisk ment. Faksimile: Facebook. Vis mer