Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uheldig nordmann «forfulgt» etter nakenkrasj i søppelbil

Ellevill historie tar «aldri» slutt. - Jeg skal dra til Dublin og få avsluttet dette.

DUBLINS BERØMTE HYGGESTRØK: Både en av gatene, kvartalene og den mest berømte puben fra 1840 heter Temple Bar. I vår har det vært mye stengt på grunn av corona-situasjonen. Stengt var det ikke da den uheldige nordmannen og en kompisgjeng var på besøk i fjor høst. Foto: Paul Faith, AFP/NTB Scanpix.
DUBLINS BERØMTE HYGGESTRØK: Både en av gatene, kvartalene og den mest berømte puben fra 1840 heter Temple Bar. I vår har det vært mye stengt på grunn av corona-situasjonen. Stengt var det ikke da den uheldige nordmannen og en kompisgjeng var på besøk i fjor høst. Foto: Paul Faith, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Helt i det stille her hjemme har en norsk historie i kategorien «Ola Nordmann på tur» fått stor oppmerksomhet i aviser i Irland de siste åtte månedene.

Diverse forsinkelser og utsettelser, sist på grunn av corona-situasjonen, gjør at verken rettsvesen eller nordmannen i fokus får satt et etterlengtet punktum for historien. Neste finalerunde er forskjøvet til ca. september.

Naken mann kræsjer mot hus med fremmed søppelbil midt på natta i hovedstaden Dublin.

Det er ingredienser som pirrer irske nyhetslesere. Og etter gammel praksis i Irland, som på naboøya Storbritannia, blir ikke den uheldige anonymisert etter norsk standard.

Siste mediaoppmerksomhet var i begynnelsen av mai da rettssaken mot mannen i 50-årene ble utsatt i fire måneder på grunn av corona-situasjonen.

KJØRETUREN: Det var her i Liffey Lower Street, rett ved Temple Bar-området i Dublin, at kjøreturen med søppelbilen skal ha skjedd, ifølge irsk politi. Foto: Google streetview.
KJØRETUREN: Det var her i Liffey Lower Street, rett ved Temple Bar-området i Dublin, at kjøreturen med søppelbilen skal ha skjedd, ifølge irsk politi. Foto: Google streetview. Vis mer

- Må ha blandet i drinken

Skjønt «helt stille» her hjemme er ikke slik mannen selv har opplevd det i hjemlige omgivelser. Han har en stor bekjentskapskrets, og mange har snakket om det.

- Det er så pinlig, rett og slett flaut. Jeg er ustraffet, og folk som kjenner meg vet at dette ikke er noe jeg kunne ha gjort i bevisst tilstand, selv ikke etter noe alkohol. Noen må ha blandet noe i drinken min. Det er andre som var der også sikre på, sier mannen til Dagbladet.

Han forklarer det han husker av saken.

Mot bygning

Først til det irske aviser har fått vite fra navngitte kilder politiet i Dublin og byens påtalemyndighet, fra begynnelsen i september 2019:

- Naken mann pågrepet i Liffey Street Lower for å ha kjørt stjålet søppelbil i påvirket tilstand mot porten til en boligblokk, mot inngangen til en butikk og mot et stengsel mellom biler og et fortau.

I en seinere omtale er siktelsen for å ødelegge inngangen til butikken strøket. På den andre siden er siktelsen utvidet med med diverse skader på søppelbilen.

Det er klart at opptakten til den uvirkelige historien startet i Temple Bar-distriktet - Dublins sagnomsuste bar- og underholdningdistrikt.

Hyggetur

- Hva skjedde?

- Vi var en gjeng på hyggetur til Dublin, ikke forretningstur slik jeg har fått gjengitt fra irske aviser. Det var min første tur til Dublin, og det var første kvelden. Vi hadde spist og dro til et sted i Temple-distriktet etterpå. Der var det flere andre ved bordet enn vår gjeng. Drinken sto på bordet mens jeg var på do. Så tok jeg en slurk, og to av oss dro tilbake til hotellet med drosje. Klokka var vel mellom 01 og 02.

Mannen forteller at han bodde aleine på rommet. Det var ingen der da han kom tilbake, og ingen var med.

Neste «klarsyn» var et par timer seinere. Han sto splitter naken, visstnok i nærheten av hotellet, da politiet kom og tok han med til stasjonen ved 04-tiden.

ENDESTASJON: På politistasjonen i Store Street ble nordmannen avhørt - i lånte klær fra politiet. Foto: Google streetview.
ENDESTASJON: På politistasjonen i Store Street ble nordmannen avhørt - i lånte klær fra politiet. Foto: Google streetview. Vis mer

0,51 i lånte klær

-Ble du tatt inn til politistasjonen naken?

- Politiet hadde låneklær. Mine lå på hotellrommet. Jeg så ingen søppelbil, har ikke sett noen bilder etterpå og husker absolutt ingenting.

- Promilleprøven viste 0,51. Jeg har aldri brukt noen form for stoffer, og folk som kjenner meg vet at jeg drikker alkohol i moderate former.

- Irske aviser skrev i fjor høst med politiet som kilde at du måtte betale 2 000 euro (ca. 20 000 kroner) i kausjon for å bli løslatt og at skadene da ble anslått til 4 - 5 000 euro, altså 50 000 kroner. Stemmer det?

Møter i Dublin

- Kausjonsbeløpet stemmer. Beløp over skader har jeg ikke hørt noe som helst om. I forbindelse med den siste oppmerksomheten har jeg bedt min irsk-oppnevnte advokat om å finne ut av det. Jeg har ikke hørt noe pr. nå. Jeg skal dra til Dublin når saken kommer opp og få avsluttet dette.

- Hva synes du om bilde og full identifisering i irske aviser?

- Bildet er tatt da jeg kommer ut fra avhør. Jeg har sett at det er sånn, men ikke lest noe særlig. Jeg har jo hørt om det rundt meg hele tiden etterpå.

- Ble du frastjålet verdisaker?

- Nei, men det kan være at det var hensikten til den eller de som puttet noe i drinken. Sånne historier har vi hørt før. Han andre og jeg dro raskt mot hotellet etter siste slurk.

- Nå ser jeg fram til å bli ferdig med det jeg ikke husker noe fra, sier mannen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!