- Uheldig uttalelse fra Anundsen

Ikke opp til hver enkelt å bedømme om fartsgrensa er riktig, sier Trygg Trafikk.

JUSTISMINISTER: Anders Anundsen (Frp) bak Slottet i går, rett etter at han i ekstraordinært statsråd var blitt Norges nye justisminister. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
JUSTISMINISTER: Anders Anundsen (Frp) bak Slottet i går, rett etter at han i ekstraordinært statsråd var blitt Norges nye justisminister. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en uheldig uttalelse. Vårt utgangspunkt er at alle som bruker norske veier og ellers handler i det norske samfunnet, følger norske lover og regler. Vil politikerne endre på dem, får de heller jobbe for det i Stortinget, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk, til Dagbladet.

Bakgrunnen for kommentaren er en uttalelse Norges nye justisminister Anders Anundsen (Frp) kom med på sitt partis landsmøte i fjor vår:

- Jeg er ikke mors beste barn, jeg mener fartsgrensene i beste fall er veiledende, jeg er ærlig, og jeg har klokkertro på Frp's folkelige politikk! sa han ifølge Klassekampen.

- Bygd for 120 km/t Anundsen sto den gang på talerstolen for å presentere seg som kandidat til partiets sentralstyre, og var leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Noen dager etter utdypet han uttalelsen overfor Morgenbladet, i sammenheng med at han skulle grille daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre om habilitet, i den såkalte Tschudi-saken:

- Alle regelverk er veiledende, noen har strammere rammer enn andre. Jeg mener du må skille mellom det du gjør som privatperson, og det du gjør i embetet. I embetet forvalter du andres tillit og bør oppføre deg så prikkfritt som mulig. Når jeg ligger i 110 på E18, føler jeg ikke at jeg forvalter andres tillit. Dessuten er det veier som er bygd for å kjøre i 120.

- Det er ikke opp til hver enkelt bilist å avgjøre hva som er passende maksfart på en veistrekning. Fartsgrensene er slik de er av en grunn, og den grunnen er ofte at det dreier seg om strekninger med mange ulykker med skadde eller drepte, sier Trygg Trafikks kommunikasjonssjef Kristin Øyen til Dagbladet.

- Veiene er rett og slett ikke dimensjonert for høyere fart, sier hun.

- Var i opposisjon Dagbladet har i dag konfrontert Anundsen med uttalelsene.

- Dette er ikke ting jeg uttalte som statsråd, men som opposisjonspolitiker. Jeg sa disse tingene for å illustrere et poeng politisk, men det er overhodet ikke noe jeg ville uttalt i min nåværende posisjon som statsråd, sier Anundsen nå.

I går, da han overtok nøkkelen til justisministerens kontor fra Grete Faremo (Ap), understreket han at alle må forholde til gjeldende lover og regler.

Trygg Trafikks direktør Johansen setter pris på at Anundsen nå sier han ikke ville uttalt seg slik om fartsgrensene som justisminister.

- Poenget er at lover og regler gjelder alle - så vel kong Salomo som Jørgen hattemaker, sier han.

KRITISK: - Fartsgrensene er slik de er av en grunn, sier Trygg Trafikks kommunikasjonssjef Kristin Øyen til Anundsens uttalelse fra i fjor. Foto: TRYGG TRAFIKK
KRITISK: - Fartsgrensene er slik de er av en grunn, sier Trygg Trafikks kommunikasjonssjef Kristin Øyen til Anundsens uttalelse fra i fjor. Foto: TRYGG TRAFIKK Vis mer