- Uheldig

Også finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen reagerer kritisk på Finn Hvistendahls lukrative fallskjerm. - Den framstår som uheldig, sier finansministeren til Dagbladet. Han råder både DnB og Hvistendahl til å vurdere avtalen en gang til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen sørger for at Hvistendahl - som er nyvalgt styreformann i Orkla - slipper å tilbakebetale deler av fallskjermen han fikk da han ble sparket fra DnB i 1998, trass i at han har millioninntekter i tillegg til en saftig etterlønn fra banken.

Finansminister Schjøtt-Pedersen sier Stortinget har vedtatt at staten ikke skal blande seg inn i den daglige driften eller sitte i styret i banker hvor staten har eierinteresser:

- Avkortning?

- Jeg uttaler meg derfor på generelt grunnlag, men vil si at jeg mange ganger har reagert på både lønnsavtaler, opsjonsavtaler og fallskjermer. I mange tilfeller innebærer de at det blir store tillegg til dem på toppen, noe som bl.a. undergraver moderasjonslinja, sier finansminister Schjøtt-Pedersen.

- Når det gjelder den konkrete saken om Hvistendahls fallskjerm, så framstår den som uheldig. Jeg synes det er naturlig at DnB vurderer fallskjermavtalen en gang til. Jeg tror også det er klokt av Hvistendahl å tenke gjennom om det vil være rimelig med en avkorting av etterlønna, sier finansministeren.

Statseide DnBs styreformann Jannik Lindbæk forsvarer Finn Hvistendahls fallskjermavtale. Verken Lindbæk eller Hvistendahl ønsker mer åpenhet om lukrative fallskjermer. I avtalen heter det at inntekter fra konsulentoppdrag og styreverv ikke skal komme til fratrekk i etterlønnsavtalen. Hadde derimot Hvistendahl, som i fjor tjente fire millioner kroner på slike oppdrag, fått seg fast jobb, kunne banken krevd forhandlinger om tilbakebetaling.

- Syns du dette er en rimelig avtale?

- Det tror jeg ikke jeg ønsker å uttale meg om. Jeg kjenner ikke situasjonen som forelå da dette ble framforhandlet. Men jeg kan ikke si at det er noe unfair i denne avtalen, sier Jannik Lindbæk.

Viktig for karrieren

- Kan du gå med på at det hadde vært en fordel om vilkårene i etterlønnsavtalen til Hvistendahl hadde blitt offentliggjort og ikke holdt skjult?

- Nei, det er å gå for langt. Tvert imot kan det være i både bankens og den som skal sluttes interesse at slike avtaler holdes konfidensielle. Av hensyn til den ansatte ønsker man ofte å gjøre dette på en så stillferdig måte som mulig, for at vedkommende skal ha maksimal sjanse til å få seg en ny stilling og komme videre i sin karriere.

KRITISK TIL FALLSKJERM: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.