Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uhell på atom-ubåt

TROMSØ (Dagbladet): Fem personer ble skadd da det skjedde et alvorlig uhell på en russisk atomubåt i en marinebase på Kola-kysten seint i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaktoren skulle startes opp da det plutselig sivet ut farlig gass i fartøyet. Kapteinen er alvorlig skadd, mens fire matroser er utenfor livsfare.

- Omfanget av ulykken er ikke kjent, men jeg har fått opplyst at noen skal være stråleskadd, opplyste rådgiver Per Einar Fiskebeck ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Finnmark til Dagbladet ved midnatt.
Ifølge journalist Jelena Larionov ved Radio Murmansk skjedd ulykken ved Nordflåtens anlegg i Zaogersk i fjorden Zapadnaja Litsa ca. 100 kilometer fra norskegrensa. Dette er Nordflåtens hovedbase for de enorme Typhon-ubåtene med langtrekkende atomvåpen.

- Den radioaktive strålingen i området er ikke høyere enn normalt. Nordflåten har nedsatt en egen kommisjon for å undersøke uhellet, opplyser Larionova til Dagbladet.

Krisemelding

Nyhetssendingen i russisk fjernsyn i Murmansk ble avbrutt ved 22.30-tida i går, og programlederen sa han skulle lese opp en krisemelding. De første opplysningene gikk ut på at noen også var omkommet, men dette ble seinere avkreftet.

Inger Margrethe Eikelmann ved Statens Stråleverns stasjon i Pasvik, tett ved russegrensa, hadde seint i går kveld ikke fått melding om uhellet på atomubåten. Rådgiver Per Einar Fiskebeck hos Fylkesmannen i Finnmark sjekket strålenivået ved norske målestasjoner på russisk side etter at han fikk høre om det som hadde skjedd.

- De viste helt normale verdier. Heldigvis har vi nå operative målestasjoner, slik at vi fort kan få meldinger om radioaktiv forurensning som er på vei mot Norge. En ulykke på et atomdrevet fartøy er alvorlig nok, men det verste som kan skje er et sammenbrudd på atomkraftverket på Kola, sier Fiskebeck.

«En skade»

Journalist Jelena Larionova var på vegne av Dagbladet i kontakt med Nordflåtens ledelse om denne saken i går kveld.

Viseadmiral Vjatjeslav Popov i Nordflåtens stabsfunksjon opplyste at det som skjedde ble karakterisert som «en skade på det mekaniske system» på en skala der «havari» og «ulykke» er det mest alvorlige.
- Granskingskommisjonen skal i løpet av tre dager ha klart hva som var årsaken til at personer ble skadd, fortalte Popov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!