Passkaos:

- Uholdbare arbeidsforhold

Politimesteren i Oslo tok klage på sparket.

- UHOLDBART: De passansatte i Oslo politidistrikt har varslet ledelsen om uholdbare arbeidsforhold. Foto: Odd Roar Lange / Din Side.
- UHOLDBART: De passansatte i Oslo politidistrikt har varslet ledelsen om uholdbare arbeidsforhold. Foto: Odd Roar Lange / Din Side. Vis mer
Publisert

16 av de 17 som jobber med de «endeløse» passkøene i Oslo politidistrikt sendte fredag et varselbrev om uholdbare arbeidsforhold til hovedvernombudet i politidistriktet.

Varslet er sendt videre til politimesteren, som tok et møte på sparket mandag om situasjonen sammen med visepolitimesteren, HMS-ansvarlig og bedriftshelsetjenesten.

Passkontoret har engasjert flere arbeidstakere på deltid ut august i år for å ta unna den ekstraordinære situasjonen.

Det er ingen tegn til at rushet etter passtimer og deretter ventetid på det nye passet er over da noe sted i landet.

- Beklager, ingen ledige timer

«Beklager, det er ingen ledige timer. Vi legger ut timer for en begrenset periode. Vennligst forsøk igjen senere.»

Det var svaret Dagbladet fikk da vi mandag ettermiddag søkte etter første ledige passtime på politihuset på Grønland.

I tall og bokstaver var svaret 0 - null - ledige timer fra nå og ut hele 2022.

Vi tar høyde for at timeplanen den siste perioden fram til kommende nyttårsaften ikke er aktivert.

Borte på minuttet

Tidligere på dagen fant vi to avbestillingstimer 15. juni og en time 19. juli. De var allerede opptatt da vi klikket oss inn på tid og dato mindre enn to minutter etter at de dukket opp.

Fram til midten av mai i år har politiet registrert 560 000 søknader om nye pass - mer enn dobbelt så mange saker som i hele siste normalår 2019 (270 000 nye pass).

Leder i Oslo politiforening, Marius Bækkevar, har sett varselbrevet fordi noen av foreningens medlemmer er blant varslerne.

- Varslet forteller om altfor høyt arbeidstrykk i forhold til kapasiteten. Ja, jeg har sett betegnelsen «uholdbare arbeidsforhold», sier politiforeningens leder til Dagbladet.

Hovedvernombud Andreas Sigurd Mikkelsen i Oslo politidistrikt peker på en av flere praktiske årsaker som forlenger ventetiden på passtime.

FLASKEHALS: Lang leveringstid på biometri-maskiner, som identifiserer søkere til nye pass. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB.
FLASKEHALS: Lang leveringstid på biometri-maskiner, som identifiserer søkere til nye pass. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB. Vis mer

- Kapasiteten på såkalte biometri-maskiner som skal identifisere passøkere med ansiktsgjenkenning, er helt sprengt. Etter mandagens møte skal ledelsen i politidistriktet ta opp situasjonen med ledelsen for seksjonen som styre passarbeidet, sier Mikkelsen til Dagbladet.

Lang leveringstid

Avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet bekreftet flaskehalsen med biometri-opptaksmaskinene i NRK Nyhetsmorgen mandag.

- Kapasiteten er rett og slett ikke stor nok. Alle maskinene går for fullt, og det er lang leveringstid på nye, sa han.

Fra denne mandagen har Politidirektoratet innført strenge begrensninger på å utstede nødpass.

Reine ferieturer, bryllup og konfirmasjoner er fra nå ikke gyldig grunn til å få nødpass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer