- Uholdbart å være frimurer og politi

Arne Johannessen - politiets øverste tillitsmann - mener det er uforenelig å være frimurer og jobbe i politiet eller påtalemyndigheten.

DILEMMA:  Arne Johannessen leder av Politiets Fellesforbund mener det ikke bør være mulig å være frimurer og ansatte i politiet, påtalemyndigheten eller domstolen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DILEMMA: Arne Johannessen leder av Politiets Fellesforbund mener det ikke bør være mulig å være frimurer og ansatte i politiet, påtalemyndigheten eller domstolen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund er svært kritisk til at polititjenestemenn og ansatt i påtalemyndigheten og domstolene er medlemmer av lukkede brorskap som Frimurerlosjen.

- Jeg kjenner ikke saken hvor politiførstebetjent Roy Riksvold har slått alarm. Derfor avventer jeg en grundig etterforskning fra Spesialenheten for politisaker, sier Arne Johannessen til Dagbladet.

- Uholdbart
Men på prinsipielt grunnlag mener Johannessen at det uholdbart at ansatte i politiet, påtalemyndigheten eller domstolene er medlemmer av lukkede organisasjoner.

- Det er myter rundt alle lukkede nettverk - som Frimurerlosjen. Vi har stadig debatter om kameraderi og antydninger at medlemmer av brødreskapene hjelper hverandre. Det har vi også eksempler på fra ansettelser i politiet, sier Johannessen.

Lederen av Politiets Fellesforbund er glad for at det er strenge regler for hvilke bierverv ansatte i politiet kan ha.

Strenge regler
- Mange av mine medlemmer mener disse biervervs reglene er for strenger, men som fagforening forsvarer vi reglene. Dette handler om habilitet. Vi ønsker ikke at noen skal mistenke polititjenestemenn, ansatte i påtalemyndigheten eller domstolene for rolleblanding, sier Johannessen.

- Politi, påtalemyndighet og domstolene skal være uavhengige. Det skal ikke være den minste mistanke om kameraderi, det er ødeleggende for tilliten.

Samtidig forstår Johannessen de som sier at det er uproblematisk å være frimurer.

- Jeg forstår argumentene deres. Men så lenge det kan stilles spørsmål om rolleblanding og egen interesse, har samfunnet et problem.

Sa selv nei
Johannessen fikk som lensmann i Sogndal tilbud om å bli medlem av den lokale Rotary foreningen.

- Mitt dilemma var: Ønsket de lensmannen eller var det Arne Johannessen som medlem? Jeg valgte å takke nei til Rotary. Det var selvfølgelig meg som lensmann, og ikke privatpersonen som var interessant for Rotary, sier Arne Johannessen.

- Spørsmålet om medlemskap i lukkede foreninger er problematisk. Jeg mener det burde være like strenger regler for slike medlemskap som det er for polititjenestemenn å ha bierverv.

- Jeg kan ikke ta stilling til saken med politiførstebetjent Roy Riksvold, men vår lokale fagforening i Nordre Buskerud har engasjert seg.

- Dette er en prinsipiell og viktig debatt. Etter min oppfatning bør spørsmålet om medlemskap i lukkede foreninger være et spørsmål som løftes opp på politisk nivå, og at det innføres klare regler.

Så lenge det kan stilles spørsmål om politiet, påtalemyndigheten eller domstolene har vi et problem, sier Arne Johannessen.

SLO ALARM:   Politiførstebetjent Roy Riksvold slo alarm, og mener han har funnet uheldige forbindelser mellom påtalemyndigheten og Frimurerlosjen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SLO ALARM: Politiførstebetjent Roy Riksvold slo alarm, og mener han har funnet uheldige forbindelser mellom påtalemyndigheten og Frimurerlosjen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer