Uholdbart asylmottak

Det sitter 14000 mennesker i asylmottak i Norge. Antallet tilsvarer en mellomstor norsk by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Samtidig nekter et stadig større antall kommuner å ta imot flere flyktninger. Dette er det motsatte av integrering. Det er segregering, og minner mest om forslaget fra Frp's ordførerkandidat i Oppegård, som i valgkampen foreslo egne interneringsleirer for flyktninger og asylsøkere. Forslaget ble møtt med vantro og avsky, og mannen bak forslaget maktet å bli ekskludert fra Frp.
  • For samfunnet er langvarige opphold i asylmottak den dårligste av alle løsninger. Langvarig saksbehandling fører til langvarige opphold som igjen øker faren for at mennesker med pågangsmot blir passive sosialhjelpsmottakere. Det sier seg selv at det kan gå på nervene løs å være stuet sammen i trange, uverdige forhold måned etter måned, i en norsk distriktskultur som ikke alltid oppleves like gjestfri.
  • Det er over et halvt år siden NHOs tidligere administrerende direktør Karl Glad påpekte dette i et brev til administrasjonsminister Laila Dåv-øy. Han mener at arbeidsmarkedsetaten må spille en mer sentral rolle i norsk flyktningpolitikk. Først og fremst må flyktninger få etablere seg der det fins arbeidsplasser, hvis målet er å integrere dem i det norske samfunnet. Å tvinge flyktninger og asylsøkere ut i områder av landet hvor det ikke finnes jobber, bidrar effektivt til å gjøre dem til klienter, var Glads budskap. Siden den gang har situasjonen bare forverret seg. At krigen i Kosovo forklarer en økning i antall asylsøkere, bør ikke være noen unnskyldning for en uverdig situasjon. At regjeringen har myket opp regelverket slik at asylsøkere kan få midlertidig arbeidstillatelse er bra, men åpenbart ikke godt nok.
  • Derfor er det prisverdig at Ap's Sylvia Bru-stad og Signe Øye reagerer på situasjonen og stiller seg i spissen for et bredt stortingsflertall som ber regjeringen gjennomgå hele asyl-, innvandrings- og flyktningpolitikken. Når de fleste partiene på Stortinget er opptatt av å bekjempe rasisme i den norske befolkningen, bør de også rydde opp i forhold som gir grobunn for rasismen.