TAR TAK: - Det er ikke alle krefttyper som kan gjøres noe med, men akkurat denne kan vi jobbe imot. Ni av ti tilfeller av hudkreft har sammenheng med UV-stråling. I gjennomsnitt dør én person hver eneste dag i Norge som følge av hudkreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TAR TAK: - Det er ikke alle krefttyper som kan gjøres noe med, men akkurat denne kan vi jobbe imot. Ni av ti tilfeller av hudkreft har sammenheng med UV-stråling. I gjennomsnitt dør én person hver eneste dag i Norge som følge av hudkreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Uholdbart at 350 dør av føflekkreft i Norge hvert år

Mener Kreftforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At 350 mennesker i Norge dør hvert år av føflekkreft er ikke holdbart, mener Kreftforeningen, som maner til kamp mot sykdommen som enkelt kan forebygges.

- Det er ikke alle krefttyper som kan gjøres noe med, men akkurat denne kan vi jobbe imot. Ni av ti tilfeller av hudkreft har sammenheng med UV-stråling. I gjennomsnitt dør én person hver eneste dag i Norge som følge av hudkreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Norge i toppen Nye tall fra Kreftregisteret, som slippes tirsdag, avslører at Norge er allerede blant de landene i verden som har høyest forekomst av føflekkreft og høyest dødelighet i Europa. Årlig får over 1.700 nordmenn føflekkreft, og drøyt 350 dør.

- Vi nordmenn liker å være i verdenstoppen, men dette er en topplassering vi ikke kan være bekjent av. Det gjør meg ekstra opprørt fordi dette er en type kreftform som kan forebygges ved å vise solvett, sier Ryel videre.

Sammen med Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen og TV-profil Davy Wathne vil Kreftforeningen skape blest om Euromelanomaday, en «føflekksjekkedag» som i år er 14. mai. Da man kan bestille time direkte til hudlege uten henvisning.

Forandring fryder ikke - I første omgang er dette en dugnad der hudleger over hele landet vil ha en sjekkedag onsdag 14. mai. Det er en måte å få oppmerksomhet om at det er viktig at de som er usikre på symptomene går til lege, sier hudlege og prosjektleder Ingrid Roscher.

Ryel understreker viktigheten av å komme seg til legen dersom en mistenkelig føflekk skulle vise seg. Sjansene for å bli frisk er god.

- En enkel huskeregel er at forandring fryder ikke. Hvis en føflekk forandrer form eller farge, eller begynner å klø eller blø, bør du få den sjekket, sier Ryel.

(NTB)

ENGASJERT: Davy Wathne engasjerer seg i kreftsaken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
ENGASJERT: Davy Wathne engasjerer seg i kreftsaken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer