- Uholdbart av POT, mener dommer

STAVANGER (Dagbladet): - Når POT holder en mann siktet så lenge uten å ville si noe, må begrunnelsen være overbevisende når de en gang går ut med informasjon, mener byrettsdommer Helge Bjørnestad i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørnestad har også erfaring som statsadvokat og politijurist, og i åtte år ledet han det særskilte etterforskningsorganet for politisaker i Rogaland.

- Viksveen ble siktet 4. november, nå skriver vi slutten av januar. POT bør skynde seg, presset mot siktede er stort, situasjonen er uholdbar, sier Bjørnestad til Dagbladet.

Byrettsdommeren slår fast at når en person er siktet, skal vedkommende ha adgang til dokumentene som begrunner siktelsen. Bjørnestad sier til Aftenbladet at slike saker er problematiske for dommere.

- Politiet har monopol på å gi opplysninger til domstolen i slike saker, påpeker Bjørnestad. Så lenge siktede ikke får innsyn i sin egen sak, kan han heller ikke gå rettens vei for å få avkreftet mistanken.

- Tynnslitt tillit

- Jeg håper inderlig at POT har gjort hjemmeleksen før de har gått til et så alvorlig skritt. Ellers vil dette svekke tilliten til overvåkingstjenesten. Den var, mildt sagt, tynnslitt nok fra før, sier byrettsdommeren til Aftenbladet.