Spiseforstyrrelser

- Uholdbart

Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) fikk ikke sårt tiltrengte midler i revidert nasjonalbudsjett. - Ansvarsfraskrivelse, mener Bård Hoksrud (Frp).

HASTER: - Vi har ingen barn å miste til denne forferdelige sykdommen, sier Bård Hoksrud om manglende prioritering av forebygging og behandling av spiseforstyrrelser i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Annika Byrde/Dagbladet
HASTER: - Vi har ingen barn å miste til denne forferdelige sykdommen, sier Bård Hoksrud om manglende prioritering av forebygging og behandling av spiseforstyrrelser i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Annika Byrde/Dagbladet Vis mer
Publisert

Det ble ingen økte midler til lavterskeltilbudene for å bekjempe spiseforstyrrelser. Dette ble klart da regjeringen la fram sitt reviderte nasjonalbudsjett i dag, tirsdag 14. juni.

Bård Hoksrud, FrPs helsepolitiske talsperson, er skuffet over at regjeringen ikke finner penger til interesseorganisasjonen Rådgiving om spiseforstyrrelser (ROS).

- Jeg hadde i det lengste håpet på at SV skulle få forhandlet inn midler til ROS. Dette tilbudet blir nedringt av folk i alle aldrer, og flere enn noen gang sliter med spiseforstyrrelser, men på grunn av pengemangel risikerer de nå å måtte permittere ansatte. Det er faktisk uholdbart, sier Hoksrud til Dagbladet.

Barna viktig

Han mener man må se forbi partilinjene og fokusere på barna og familiene som sliter. Og det haster, mener FrP-politikeren:

- Helseminister Kjerkol fant ikke penger til dette, men ønsker å be sykehusene «omdisponere» midler, og nå svikter SV også. Jeg savner tida da de røde var i opposisjon, da var de alltid knalltydelige, det eneste de driver med nå, er ansvarsfraskrivelse, skyver sykehusene foran seg og skylder på hverandre.

FrP på sin side fant midler til ROS i sitt alternative reviderte nasjonalbudsjett, forteller Hoksrud. Han sier de har forsøkt å få gjennomslag både hos SV, Ap, helseministeren og barneministeren - uten hell.

- Dette rammer mange barn og deres familier, og for mange av disse barna får sykdommen det mest alvorlige utfallet. Vi har ingen barn å miste til denne forferdelige sykdommen. Budsjettet er ikke vedtatt ennå, det er ikke for seint, oppfordrer Hoksrud.

TALENT: Eva Ingebrigtsen er en av Norges største langrennstalenter. Hun åpner opp om spiseforstyrrelsene hun må kjempe mot. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Vedlog/Storyblocks. Vis mer

Foreslått millionløft

Han får støtte av Rødts Seher Aydar:

- Skuffende at psykisk helse ikke blir prioritert, sier hun til Dagbladet.

Aydar hadde foreslått fem millioner i økte midler til den frivillige organisasjonen ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser) samt 45 millioner mer til BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk), slik Dagbladet har omtalt tidligere.

Frp, KrF og MDG hadde på sin side foreslått 13 millioner i økte midler til ROS. Men ROS fikk ingen økte midler. Fra før får organisasjonen sju millioner i støtte over statsbudsjettet.

- De folkevalgte burde skamme seg. Dette er ikke å ta barn og unge på alvor, sier Irene Kingswick, generalsekretær i ROS.

ROS har opplevd en økning i henvendelser fra barn og unge under 18 år som sliter med spiseproblematikk på 105 prosent under pandemien. ROS har i dag seks sentre rundt i landet.

- All statistikk viser at det er spiseforstyrrelser og angst som har økt mest hos unge under pandemien. Det står liv på spill. Vårt tilbud er det største vi har for denne gruppen i Norge. Da skjønner jeg ikke at de ikke sørger for at den kompetansen som finnes på dette feltet, får leve videre. Hvis vårt tilbud blir kraftig nedskalert, hvor skal de da få hjelp?

RYSTET: Irene Kingswick i Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) er rystet over at de ikke fikk økte midler i revidert budsjett. Foto: Shad Madian / Dagbladet
RYSTET: Irene Kingswick i Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) er rystet over at de ikke fikk økte midler i revidert budsjett. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Trist

Irene Kingswick er «rystet» over at Ap, Sp og SV «ikke kunne finne noen millioner» til å støtte ROS i sitt reviderte budsjett.

- Det gjør meg fryktelig trist å se at regjeringspartiene og SV så vidt vi kan se ikke har prioritert en eneste krone mer til psykisk helse for barn og unge. Helsevesenet roper varsku om en massiv bølge av henvisninger fra unge som sliter, og at de må avvise barn ned i 8- årsalderen fordi de ikke har nok midler til å drifte, sier Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til Dagbladet.

Hun legger til:

- Realiteten nå er at lavterskeltilbud som Rådgivning om spiseforstyrrelser, ROS, står i fare for å måtte legge ned mye av sin drift. Dette kan få konsekvenser for mange unge som trenger hjelp og støtte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer