Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvangssammenslåing av Troms og Finnmark

- Uhørt maktbruk overfor Finnmark

- Ekstremt uklokt av Monica Mæland, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om ny forskrift.

RASER MOT MÆLAND: Sp lover full kamp mot tvangsammenslåingen mellom Finnmark og Troms. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener kommunalminister Monica Mælands håndtering er ekstremt uklok. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
RASER MOT MÆLAND: Sp lover full kamp mot tvangsammenslåingen mellom Finnmark og Troms. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener kommunalminister Monica Mælands håndtering er ekstremt uklok. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunalminister Monica Mæland (H) endrer forskriften slik at sammenslåingen mellom Troms og Finnmark kan gå sin gang uten deltakelse fra finnmarkingene.

Under en halv time etter at fylkestinget i Finnmark sa nei til å delta i nemnda som skal forberede og gjennomføre sammenslåingen med Troms, varslet Mæland at hun endrer bestemmelsene om nemndas sammensetning, skriver NTB.

Uten Finnmark

Ved å justere på antall medlemmer fra hvert av fylkene vil nemnda være beslutningsdyktig selv om ingen fra Finnmark deltar i det videre arbeidet. Troms får 19 medlemmer, mens Finnmark får 9.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar sterk avstand fra Mælands håndtering. Han mener Mæland viser særdeles lite fintfølelse overfor Finnmark, «som har en lang historie med statlig maktbruk».

- Ekstremt uklokt

- Dette er en uhørt maktbruk fra Mæland. Først overkjører hun Finnmark, så setter hun Troms og Finnmark opp mot hverandre. Hun straffer Finnmark og belønner Troms. Men dette er ingen løsning som Troms ønsker. Dette er bare til ugagn også for Troms. Dette er ekstremt uklok maktbruk. Vi i Sp vil gjøre alt vi kan for at folkets vilje blir gjennomført. Så snart Stortinget samles etter ferien, vil vi fremme forslag i samsvar med flertallet i fylkestinget, sier Vedum til Dagbladet.

Han sier Sp vil gå gjennom hele sammenslåingsreformen, «som ingen partier egentlig vil ha», og som ifølge Vedum ikke er noen demokratiseringsreform, men en sentraliseringsreform.

- Her må Finnmark ta belastningen for en sammenslåing også befolkningen i Troms er imot. Meningsmålinger viser at de ikke vil ha den. Å sette Troms og Finnmark mot hverandre er ekstremt uklokt. Dette innebærer en forskyving av makt som heller ikke Troms vil ha. Troms og Finnmark skal være gode naboer, sier Vedum.

Motstand øker

Han tror det folkelige engasjementet mot sammenslåingen bare vil øke.

- Jeg tror det er forståelse i hele landet for Finnmarks motstand mot tvangssammenslåing. Dette er et ekstremt overtramp, sier Vedum.

Mæland hadde forskriften klar i skuffen allerede før fylkestingsmøtet startet.

- Forskriften blir fastsatt etter at Finnmark fylkesting i dag har vedtatt ikke å velge medlemmer til fellesnemnda for sammenslåingen av Troms og Finnmark, opplyser hun i pressemeldingen.

Utsetter møte

Samtidig utsetter kommunalministeren det første møtet i nemnda som etter planen skulle vært holdt allerede fredag. Det skjer etter et ønske fra politisk hold i Troms.

- De ønsker å sette seg inn i den nye forskriften. Det har jeg stor forståelse for. Jeg har derfor besluttet å avlyse det planlagte møtet fredag og kaller i dag inn til et nytt møte 13. august, sier Mæland.