- Uhørt overspill fra Kolberg

Arbeideparitet kritiserer komiteleder Anders Anundsen (Frp) i kontrollkomiteens dom over Støre. - Uhørt, mener Foss.

STIKK: Etter det Dagbladet får opplyst, vil dagens innstilling fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité inneholde et stikk fra Ap's representant, Martin Kolberg, til komiteens leder, Anders Anundsen (Frp) (foran i bildet).
STIKK: Etter det Dagbladet får opplyst, vil dagens innstilling fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité inneholde et stikk fra Ap's representant, Martin Kolberg, til komiteens leder, Anders Anundsen (Frp) (foran i bildet).Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité legge fram sin innstilling i Tschudi-saken.

Etter det Dagbladet får opplyst, vil den være splittet og med flere merknader:

• Opposisjonen går inn for å kritisere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) for at han ikke sørget for en ekstern habilitetsvurdering før han ga seks millioner UD-kroner til et nordområdesenter initiert og styrt av ungdoms- og omgangsvennen Felix Tschudi.

• Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV går inn for en fullstendig frifinnelse av utenriksministeren.

Innstillingen inneholder dessuten et stikk fra Martin Kolberg (Ap) til komitéleder Anders Anundsen (Frp). I Ap's merknader får nemlig Anundsen kritikk for uttalelser han har gitt til media om saken.

- I mine 31 år på Stortinget har jeg aldri opplevd noe liknende. Dette er et overspill fra Kolbergs side, og det er uhørt, sier Høyres Per-Kristian Foss til Dagbladet.

Dypt uenig
Foss er fullstendig uenig i at komitélederen har konkludert eller prosedert saken i media, men understreker likevel: 

- Stortingsrepresentanter kan selvsagt uttale seg fritt om hva de mener er rett og galt.

Etter det Dagbladet erfarer, er dagens innstilling resultat av et førstehånds-, et andrehånds- og et tredjehåndsutkast som alle har blitt heftig debattert internt i komiteen.

At det ville ende opp med en delt innstilling, var imidlertid klart for de aller fleste allerede umiddelbart etter kontrollhøringen 7. mai.

Foss er heller ikke overrasket over at Ap slår ring om utenriksministeren:

- Støre er en mulig kommende Ap-leder, så det sier seg selv at hans egne på Stortinget støtter opp om ham.

Han syns imidlertid at det er rart at de andre rødgrønne i så stor grad spiller på lag med Ap.

DOMMEN FALLER:  Her er utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans tidligere statssekretær Elisabeth Walaas under kontrollhøringen om tildelingen til Senter for nordområdelogistikk tidligere denne måneden. I dag kommer innstillingene fra komiteen.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
DOMMEN FALLER: Her er utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans tidligere statssekretær Elisabeth Walaas under kontrollhøringen om tildelingen til Senter for nordområdelogistikk tidligere denne måneden. I dag kommer innstillingene fra komiteen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

At Støre selv har sagt at dersom han får en ny sak på bordet der Tschudi er involvert, så vil han få habiliteten sin vurdert, regner han som en «delvis innrømmelse».

- Det er ikke opposisjonen som har falt for fristelsen til å gi Støre en ripe i lakken?

- Nei. Vi har lagt til grunn at forvaltningsloven er lik for alle, og at man ved tvilstilfeller skal søke råd. Det er ikke vi som driver politisk spill her.

- Åpenbart tvilstilfelle
Foss mener kontrollhøringen slo fast utover enhver tvil at det er tette bånd mellom Tschudi og Støre, og at det UD-støttede senteret i Kirkenes er initiert og dominert av Støres venn. At Tschudi «åpenbart» har økonomiske interesser knyttet til senteret, i hvert fall på lang sikt, gjør saken bare enda mer opplagt, mener Foss:

- Støre beveget seg i et habilitetsmessig grenseland, og burde gått til lovavdeling for en avklaring. Det er ikke ulovlig å ha økonomiske interesser, men det skjerper kravet om aktsomhet.

Dagbladet har ikke lykkes i å komme i kontakt med Kolberg eller Anundsen.

-UHØRT:  Komitémedlem Per-Kristian Foss (H) reagerer kraftig på det han kategoriserer som et uhørt overspill fra Martin Kolberg (Ap). Han sier til Dagbladet at han ikke har opplevd liknende på 31 år på Stortinget. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
-UHØRT: Komitémedlem Per-Kristian Foss (H) reagerer kraftig på det han kategoriserer som et uhørt overspill fra Martin Kolberg (Ap). Han sier til Dagbladet at han ikke har opplevd liknende på 31 år på Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer