Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uhørt

Frp-leder Siv Jensen reagerer kraftig på at det skal brukes 225 000 kroner på pleksiglass i Stortinget fordi KrF har krevd at alle representantene skal møte i salen.

REAGERER: Frp-leder Siv Jensen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Frp-leder Siv Jensen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

KrF fikk gjennomslag for krav om full sal på Stortinget når bioteknologiloven behandles neste uke. Hensynet til smittevernet skal ivaretas blant annet gjennom pleksiglass mellom representantene til 225 000 kroner.

- Jeg skjønner at det må bli full sal når KrF, Høre og Venstre forlanger at det må bli slik. Da har ikke presidentskapet annet valg enn å legge til rette gjennom nye smittevernstiltak. Men jeg synes det er helt uhørt at vi skal bruke en kvart million kroner på midlertidige tiltak, som handler om votering i én sak i Stortinget, sier Frp-leder Siv Jensen.

- Alle har besinnet seg

Hun har ikke forståelse for at KrF går vekk fra avtalen mellom partiene på Stortinget under corona-krisen. Det har vært enighet om at bare 87 av representantene møtter av gangen, men medi samme styrkeforhold seg i mellom som når alle 169 er samlet.

- Nå har vi klart å behandle mange vanskelige saker i mange uker med halv sal, på en måte som representerer fordelingen i Stortinget gjennom valg. Men bare fordi KrF har insistert på dette, så fører det til en ekstra regning på en kvart million kroner, samtidig som det er mange i samfunnet som har mistet jobben sin og som ennå ikke har fått pengene de har krav på, sier hun.

- Er det ikke viktig i et demokrati-perspektiv at et parti kan kreve full sal når det er viktig for dem?

- De har full rett til det i forhold til bestemmelsene som gjelder. Men nå har alle besinnet seg i ukesvis. KrF sitter i en regjering som har påført samfunnet betydelig smittevernstiltak der store deler av samfunnet er stengt ned, og ennå ikke har kunnet åpne. Men her skal man gjøre det. Jeg har ingen forståelse for det, skal jeg være helt ærlig.

Løsning for Listhaug

Da Kjell Ingolf Ropstad og KrF ble en del av Solberg-regjeringen, forhandlet de seg fram til vetorett på endringer av bioteknologiloven. Da Frp gikk ut av regjering i januar, røk imidlertid denne enigheten. Nå har Frp funnet sammen med Ap og SV om en rekke endringer som KrF er sterkt i mot, som eggdonasjon og at det skal tilbys asisert befruktning for enslige.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug, Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen har varslet at de vil vurdere å gå imot deler av forslaget.

PERSONLIG: Christian Tybring-Gjedde (Frp) mente sammenstøtet mellom ham og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ble for personlig, og gikk i protest. Video: Stortinget TV. Vis mer

På spørsmål om hvordan dette vil løses i Frp nå som alle må møte, om representantene vil bli fristilt til å følge sin overbevisning eller bli pålagt å stemme med partiet sier Jensen at de vil ta stilling til det senere.

- Dette skal vi finne en løsning på. Det store flertallet hos oss stemmer i tråd med Frps syn i saken, men hos oss som alle andre, vil det i enkeltsaker være mulig av personlig overbevisning å stemme annerledes. Det er forsvinnende få i denne saken, hvordan vi gjør det her, får vi komme tilbake til, sier Jensen.

Skylder på Frp

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener på sin side at Frp har mye av ansvaret:

- Det som er spesielt i denne sammenheng er at FrP insisterer på å hastebehandle saken. Flere i Jensens egen gruppe ønsker ikke disse endringene. Saken er ikke utredet og ikke sendt på høring. Det beste ville vært å fått forslagene grundig utredet og sendt på høring og så kunne saken vært behandlet på ordinær måte på et senere tidspunkt. Jeg respekterer at det er ulike meninger om saken. Det jeg reagerer på er at de ikke vil gjennomføre dette i tråd med vanlig praksis, sier han.

- Styrker smittevernet

KRITISK: Siv Jensen kritiserer utnevnelsen av Knut Arild Hareide og Abid Raja i regjering. Vis mer

Stortingspresident Tone W. Trøen sier smitteverntiltakene kan vare ut sesjonen og styrke smittevernet også på sikt.

-For å ivareta smittevern på best mulig måte har presidentskapet i dag besluttet at det blir satt opp pleksiglass mellom de som sitter tettest i to-seter. Det vil redusere muligheten for direkte kontakt og eksponering for smitte når man sitter nærme hverandre.

I tillegg blir det iverksatt ekstra renhold i stortingssalen under stortingsmøtet. Presidentskapet mener tiltaket med pleksiglass er det som vil ivareta smittevernet best. Dette er også et tiltak som kan vare ut sesjonen. Totalt sett styrker dette smittevernet i stortingssalen.

Hun sier vider at andre alternativ er vurdert nøye, som puljevis votering og votering på ulike steder.

- Men disse løsningene ivaretar smittevern på en dårligere måte og reiser i tillegg noen formelle problemstillinger med tanke på voteringsregler. I tillegg blir det vanskeligere å vite hvem som har stemt hva i ettertid, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!